Ferenc pápa jövő márciusban Milánóba látogat

Ferenc pápa jövő márciusban Milánóba látogat

Október 15-én adta hírül a szentszéki sajtóközpont, hogy Ferenc pápa 2017. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén apostoli látogatást tesz a milánói egyházmegyében.


A milánói főegyházmegye a világ egyik legnagyobb és legősibb egyházkerülete. A 2013-as hivatalos statisztikai adatok szerint az érsekség 5 millió 451 ezer lakosából 4 millió 971 ezer a megkereszteltek száma, akik döntő mértékben római katolikusok. A metropólia jelenlegi főpásztora Angelo Scola bíboros, korábbi velencei pátriárka, akit XVI. Benedek pápa nevezett ki milánói érsekké 2011. június 28-án.

A milánói püspökséget a hagyomány szerint Szent Barnabás apostol alapította 52-ben. Az érsekség legmeghatározóbb történelmi alakja és egyúttal a főegyházmegye fővédőszentje milánói Szent Ambrus, aki 374 és 397 között igazgatta az egykori császári székhely, Mediolanum hitéletét. Társvédőszentje Borromeo Szent Károly, aki 1560 és 1584 között, a tridenti zsinat után volt a város püspöke. A püspöki székesegyház a Szűz Mária születéséről nevezett katedrális, a világhírű milánói gótikus dóm. A Lombardiában fekvő milánói érsekséghez tartoznak a következő szuffragáns egyházmegyék: Bergamo, Brescia, Como, Crema, Cremona, Lodi, Mantova, Pavia, Vigevano.

Az érsekség területén 1108 plébánia működik, ezek 73 esperesi kerülethez tartoznak és hét lelkipásztori zónát alkotnak.

A milánói érsekség jellegzetessége a máig is létező önálló egyházi szertartása, a híres ambroziánus liturgia, melynek jegyében önálló lektionáriumot, szentmiseolvasmányos könyvet, önálló misekönyvet és önálló kalendáriumot használnak, melyek kisebb-nagyobb részben eltérnek a római liturgiától. Például a Miatyánk imádságot a milánói hívek az ambroziánus liturgiában a szentmise igeliturgiája és az áldozati rész között imádkozzák.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »