Ferenc pápa ígéretet tett, hogy soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása

Ferenc pápa ígéretet tett, hogy soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása

Ezzel ő az első pápa, aki nyilvánosan elítélte az elmúlt évtizedekben egyre több ügyben napvilágot látott papi pedofíliát és az ilyen esetek eltussolását.

Levelében a katolikus egyházfő elismerően szólt azokról az áldozatokról, akik annak ellenére vállalták az igazság feltárását, hogy üldöztetésben volt részük, és egyházi vezetők megpróbálták lejáratni őket.

“Szégyenkezve kell elmondanom, hogy nem hallottuk meg a szexuális visszaélések kiváltotta botrányokat, és nem reagáltunk rájuk időben”

– sajnálkozott az egyházfő, aki június 1. és 3. között fogadja Fernando Karadima pedofil pap áldozatainak második csoportját, miután néhány héttel korábban már fogadott három férfi áldozatot.

Ferenc pápa nemrégiben rövid-, közepes és hosszú távú változtatásokat ígért, miután elolvasta a papi pedofília ügyében lefolytatott vizsgálat következtetéseit.

Greg Burke vatikáni szóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a papok által elkövetett szexuális visszaélések és azok eltussolása ügyében nyomozó bizottság tagjai lelkipásztori látogatásra visszatérnek Osorno egyházmegyébe. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Charles Scicluna érsek és Monsignor Jordi Bertomeu ezúttal nem nyomozást folytat, hanem segíteni szeretne Chilének kilábalni a válságból.

Osorno egyházmegye erősen megosztott, amióta Ferenc pápa 2015-ben Juan Barros püspököt nevezte ki az egyházmegye élére más chilei püspökök tiltakozása ellenére. Barros volt Fernando Karadima, a legismertebb pedofil pap helytartója, és Karadima áldozatai azzal vádolták meg, hogy szemtanúja volt az ellenük elkövetett visszaélésekről, de nem vett tudomást róluk.

Barros tagadta a vádat, de egyike volt annak a 30 chilei püspöknek, aki május 18-án lemondott, miután Scicluna és Bertomeu átadta a chilei egyház papjai által elkövetett visszaélésekről és azok eltussolásáról szóló 2300 oldalas jelentését.

A pápa korábban védelmében vette Juan Barrost, akit azzal gyanúsítottak, hogy az 1980-as és 90-es években eltussolta Karadima ügyeit, akit a vatikáni igazságszolgáltatás 2011-ben talált bűnösnek. Ez árnyat vetett a pápa januári chilei látogatására is.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »