Ferenc pápa igen népszerű, Obamáék csak lesik

A bosnyákok keveslik, a szerbek sokallják Karadzic büntetését. Ferenc pápa népszerűbb a világ vezető politikusainál és doppingoltak az orosz úszók is – lapszemle.

A Radovan Karadzic ellen hozott ítéletre Bosznia-Hercegovina lakói nemzeti hovatartozásuk alapján reagáltak, közölte egy helyi hírportál. A Klix arról számol be, hogy Srebrenica bosnyák lakossága szerint a Karadzicra kimondott 40 év kevés, és legalább életfogytiglani börtönbüntetést kellett volna kimondani rá, ezért az ítélet Srebrenica és az egész Bosznia-Hercegovina megalázása. A szomszédos szerb lakosságú Bratunacban ugyanakkor úgy vélik, hogy a büntetés túl nagy, de ezen ott senki sem lepődik meg, mert szerintük a hágai törvényszék csak a szerbeket ítéli el.

Egy 64 országra kiterjedő közvélemény-kutatás szerint Ferenc pápa népszerűbb a világ vezető politikusainál. A felmérése alapján a római katolikusoknak és a zsidóknak van a legkedvezőbb véleményük a pápáról, de a protestánsok, sőt még az ateisták és agnosztikusok többsége is jó véleménnyel van a pápáról. A Gallup szerint a római katolikus egyházfőt Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök követi.

Szisztematikusan doppingoltak az orosz úszók is. A Time beszámolója szerint az Orosz Atlétikai Szövetség novemberben eltiltott korábbi főorvosa kapcsolatban állt az úszókkal is. A Time az orosz doppingbotrány kulcsszereplőjének nevezi Szergej Portugalovot, és hozzáteszi, hogy az elmúlt három évben tucatnyi orosz úszó akadt fenn a doppingvizsgálaton, legutóbb múlt csütörtökön a világ- és Európa-bajnok Julija Jefimova, ráadásul ugyanazzal a meldoniummal, amelyet Marija Sarapova is használt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »