Ferenc pápa: Ha lemondanék, akkor is Róma nyugalmazott püspöke maradnék

Ferenc pápa: Ha lemondanék, akkor is Róma nyugalmazott püspöke maradnék

Két mexikói újságírónő készített interjút Ferenc pápával, melyet az amerikai, spanyol nyelvű Univision Noticias ViX nevű streamingcsatornája tett közzé. A pápa az egészségi állapotáról beszélt, és reagált a közelmúltban elterjedt találgatásokra, melyek szerint lemondani készül péteri szolgálatáról. „Jelenleg nem érzem úgy, hogy az Úr ezt kéri tőlem. Ha azt érezném, hogy kéri, akkor igen” – mondta.

Maria Antonieta Collins és Valentina Alazraki kérdéseire válaszolva a pápa véletlen egybeesésnek nevezte azt, hogy augusztus végén L’Aquilába megy, ahol V. Celesztin pápa nyugszik. (A szent életű pápa rövid ideig uralkodott, a 13. században, majd lemondott hivataláról. Halála után szentté avatták.) Mint ismeretes, Ferenc pápa augusztus 27-én délután a Szent Péter-bazilikában rendes, nyilvános konzisztóriumot tart új bíborosok kreálása és egyes szenttéavatási ügyek miatt. Augusztus 28-án, évközi 22. vasárnap lelkipásztori látogatást tesz az olaszországi L’Aquilában. Augusztus 30-án délután fél 5-kor a Szent Péter-bazilikában szentmisét mutat be az új bíborosokkal és a bíborosi kollégium tagjaival.

Térdfájdalmait illetően a Szentatya megerősítette, hogy bár korlátozva érzi magát a mozgásában, javul az állapota. A kongói utazás ezzel együtt is lehetetlen lett volna. „Nem volt hozzá erőm. Most, húsz nappal később,  már érződik a javulás” – mondta.

Az interjúban leszögezte: a XVI. Benedek által adott nagy példa segíteni fog neki, hogy meghozza a döntést, ha szükségessé válna. Nagy rokonszenvet érez a nyugalmazott pápa iránt, aki jóságával és imáival támogatja az Egyházat, visszavonultan a Mater Ecclesiae-kolostorban, a Vatikáni Kertekben, ahol minden alkalommal nagy örömmel látogatja meg őt Ferenc pápa.

Az emeritus pápa státuszának szabályozásáról is kérdezték Ferenc pápát, aki megjegyezte, hogy „a történelem fogja ezt megoldani. Az első tapasztalat nagyon jól bevált, mert XVI. Benedek szent ember és diszkrét. A jövőben azonban hasznos lesz jobban körvonalazni a dolgokat vagy jobban elmagyarázni.”

Egy esetleges lemondással kapcsolatban a pápa azt mondta, nem menne Argentínába. „Róma püspöke vagyok, abban az esetben pedig Róma nyugalmazott püspöke volnék.” A kérdésre, hogy akkor a Lateránban lenne-e a székhelye, azt válaszolta: „Igen, lehet, hogy így lenne.” Emlékeztetett, hogy a konklávé előtt már előkészítette visszavonulását mint Buenos Aires nyugalmazott érseke. Számára nagyon fontos lett volna gyóntatni és látogatni a betegeket. Ez lett volna apostolkodása, munkája. „Szolgálni az embereket, ahol lehet – ezt képzeltem el Buenos Airesben. Ez a terv egy esetleges lemondás után is tetszene nekem” – nyilatkozta Ferenc pápa.

Hírdetés

A pandémiával kapcsolatban emlékeztetett arra a megrendítő pillanatra, amikor 2020. március 27-én Statio Orbist vezetett a kihalt Szent Péter téren. Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban többek között megerősítette, hogy szeptemberben a Kazahsztánban tartandó vallásközi találkozón szeretne találkozni Kirill moszkvai ortodox pátriárkával. A konfliktusokban álló országok drámájáról – mint például Jemen, Szíria – szólva úgy fogalmazott: „Most a darabokban zajló harmadik világháborút éljük. A nukleáris fegyverek erkölcstelenek, nemcsak a használatuk, hanem a birtoklásuk is.”

A pápa ismételten elítélte az abortuszt, mert mint mondta: abszolút helytelen kiiktatni egy emberi életet. Ezt tudományos adatok támasztják alá, ami nem vitatható. Szólt a az egyesült államokbeli legfelsőbb bírósági döntéséről is, mely érvénytelenítette az abortuszhoz való jogot. Az eset nagy port kavart az USA-ban. „Ebben a helyzetben mindig fontos, hogy a papoknak gondjuk legyen a lelkipásztori dimenzióra, különben politikai probléma alakul ki” – szögezte le a Szentatya.

Az Egyesült Államok után Kubáról is szó esett az interjúban. Elhangzott, hogy Ferenc pápa jó kapcsolatot ápol Raúl Castro volt elnökkel is, és elégedett a Kuba és az USA közötti diplomáciai kapcsolatok újraindításával, ami még Obama elnöksége idején történt.

Az interjúban – egyéb témák mellett – kanadai apostoli útjáról is beszélt a pápa, amelyet július 24. és 30. tervez, a bocsánatkérés jegyében minden múltbéli rosszért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »