Ferenc pápa gyógyszeradományt küldött egy kongói árvaháznak

Ferenc pápa gyógyszeradományt küldött egy kongói árvaháznak

A Kongói Köztársaság fővárosa, Brazzaville külvárosában található a Foyer Nazareth, vagyis Názáreti Ház nevet viselő árvaház, ahová a Szentatya október elején a pápai alamizsnahivatal és a kongói apostoli nunciatúra segítségével gyógyszercsomagot küldött a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő gyerekek kezelésére.

A Názáreti Ház lakói levélben kértek segítséget a Szentatyától az árvaház vezetője,
Elise Vouakouanitou nővér kezdeményezésének köszönhetően. A pápai segítség röviddel a kérvényt követően már meg is érkezett Kongóba „A Szentatya adománya” felirattal, a 63 éves vezető nővérnek címezve.

A gyógyszeradományra nagy szüksége volt az intézménynek, hogy ezt a genetikai betegséget kezelni tudják, és a térségben, ahol még megfelelő élelmiszerellátás sincs, gyakorlatilag lehetetlen hozzájutni a szükséges és nagyon drága gyógyszerekhez.

A pápa adományát Elise nővér és az intézmény lakói egy kockás lapra kézzel írott levéllel köszönték meg, amelyet aláírásaikkal láttak el. Az október 3-án kelt levélben Elise nővér megfogalmazza: „Szentatya, hisszük, hogy ezzel az adománnyal az Úr, a Megváltó Jézus Krisztus látogatott el hozzánk Szentatyánkon keresztül. Gesztusa megmutatja számunkra, hogy legutóbbi enciklikája, a Fratelli tutti egy valódi misszió, küldetés is, amelyet Szentatyánk elfogadott az Úr nevében. Megerősítjük tehát mi is, hogy mindannyian testvérek vagyunk”.

Hírdetés

A gyermekek a következő szavakkal adtak hálát Istennek, a pápának és az apostoli nunciatúrának a határtalan figyelemért és az azonnali segítségért a levélben: „Merci, merci, merci beaucoup”, vagyis „nagyon, nagyon, nagyon köszönjük”, és saját kézjegyükkel látták el a levelet, olykor bizonytalan írással.

A Názáreti Ház a kongói fővárosban olyan gyermekeknek ad otthont, akiknek nincsen tető a fejük felett, és jövőjük bizonytalan. Árvákról, elhagyott vagy nagyon kritikus családi környezetben élő gyermekekről van szó. A fiatalok keresztény nevelésben és oktatásban is részesülnek az intézményben, amelynek értékei a szeretetre és a testvériségre épülnek. Elise nővér a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy nem könnyű küldetés számukra a mintegy 20 fiatal ellátása nap mint nap. Köztük többen genetikus vérbetegségben szenvednek, amelyet sok esetben jól lehet gyógyszerekkel kezelni.

Elise nővérrel több önkéntes dolgozik együtt az intézmény működtetésében, köztük vannak olyanok is, akik az árvaházban nőttek fel, és úgy döntöttek, hogy felnőttként segítik korábbi otthonukat és a benne élőket. A Názáreti Ház sokak számára az otthont, a családot jelenti, ahol megtapasztalhatják az együttlét örömét, a közös imádságot, ahol társaikat és saját magukat is mélyebben megismerhetik, ahol felnőtté válhatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »