Ferenc pápa, gyermekfilmek, líraiság és horror a mozikban – premierek

Ferenc pápáról készült dokumentumfilm, egy Magyarországon élő, rabszolgaságban tartott nő története, a 2008-as Mumbai terrormerényleteket feldolgozó Hotel Mumbai című alkotás és Juliette Binoche főszereplésével egy japán-francia szerelmes film is a mozikba kerül a héten.

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

A húsvéti hosszú hétvégén kerül a magyar mozikba Wim Wenders Ferenc pápa – Egy hiteles ember című dokumentumfilmje. A kultikus filmrendező új alkotása a keresztény világ vezetőjének a halállal, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekkel, a bevándorlással, az ökológiával, valamint a család szerepével kapcsolatos nézeteit is bemutatja, valamint Ferenc pápa utazásait is nyomon követi.

Interjú Istennel

Egy különös újságírói lehetőséget bemutató amerikai dráma, misztikus film is a héten kerül a magyar mozikba, az Interjú Istennel című alkotás.

Egy nő fogságban

Egy másik fontos dokumentumfilm is a héten debütál a magyar mozikban. Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje a modern kori rabszolgaság témakörét járja körül egy magyar példa segítségével. Ez az első magyar film, amelyet a Sundance filmfesztivál a versenyprogramjába választott, illetve az alkotást tavaly Európa Filmdíjra is jelölték. A film főhőse az 52 éves Maris, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot.

Hotel Mumbai

Hírdetés

A modern kori Indiában elkövetett legsúlyosabb terrorcselekményekben, a 2008. november 26-a és 29-e között tartó mumbai-i merényletsorozatban legkevesebb 174 ember halt meg, köztük kilenc terrorista, több mint 300 ember pedig megsebesült. Ennek a merényletsorozatnak a kritika szerint rendkívül hiteles mégis költőien szépen fényképezett filmre vitele a Hotel Mumbai című film. SB

Zalán Márk kritikájában úgy fogalmaz: „fölöttébb konvencionális kilengései ellenére a Hotel Mumbai így is tisztességesen levezényelt, pattanásig feszült, sötét tónusú, egyes pontjain kifejezetten felkavaró alkotás, mely módfelett hatásosan ábrázolja, ki hogyan reagál a terrorra”.

Látomás

A soha ki nem hűlő, hajdani szerelmek és az időskori csendes lángolások költői hangvételű filmje a Látomás című japán-francia dráma Juliette Binoche főszereplésével. A történet szerint egy francia írónő Japánba utazik, hogy felkutasson egy ritka, legendás gyógynövényt. Útja a gyönyörű narai erdőbe vezeti, amely az ország egyik legősibb, legsűrűbb rengetege. Itt ismeri meg Tomót, a komor erdészt, aki hűséges kísérőjéül szegődik kutatásában.

A gyászoló asszony átka

James Wan, a Fűrész sorozat elindítója, a Démonok között- és az Annabelle-filmek, valamint Az apáca alkotója, a horror műfaj jelenlegi legsikeresebb művelője új filmmel jelentkezik a héten a mozikba. Ő a producere A gyászoló asszony átka című alkotásnak. A film egy gyermekeit féltékenységi rohamában vízbe fojtó, majd saját magát is megölő nő szelleméről szól, aki most más emberek gyermekeire vadászik.

A kritika azonban nem lelkesedik a filmért. A Variety kritikusa szerint a film „nem fogja meglepni a műfaj rajongóit, ugyanakkor csalódást sem fog okozni nekik”. A Collideren megjelent kritika azt írja, hogy a forgatókönyv egyáltalán nem használja ki a sztoriban levő potenciált. Ráadásul a film alapjául szolgáló kultúrkör bemutatása sem sikerült jól. Az IMDb-n 6.3 értékelést kapott az alkotás

Filmek gyermekeknek

A tavaszi szünetre tekintettel három gyermekeknek szóló alkotás is került a héten a mozikba. A Vízipók csodapók mesefilmsorozatból 1983-ban készül egész estés animációs film, ennek felújított változatát láthatják most újra a vásznakon.

A Csodapark egy spanyol-amerikai animáció egy kislányról, aki mert nagyot álmodni. És egy kiskamaszoknak szóló ifjúsági film, az Afrikában játszódó Mia és a fehér oroszlán című alkotás is most debütál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »