Ferenc pápa felgyorsítja Hamel atya boldoggá avatását

A kaukázusi körúton tartózkodó Ferenc pápa elfogadta a két fiatal dzsihadista által júliusban lefejezett francia atya, Jacques Hamel boldoggá avatási folyamatának felgyorsítását – derült ki vatikáni forrásokból vasárnap.

A vatikáni szabályok szerint a halál időpontja és a szentté avatási folyamat első lépcsőfokának számító boldoggá avatási procedúra megkezdése között legalább öt évnek kell eltelnie, és ez alól csak kivételes esetekben adnak „felmentést”. Ilyen volt például az 1997-ben elhunyt Kalkuttai Szent Teréz esete, akinek boldoggá avatását a néhai II. János Pál pápa sürgette meg. Ugyanez volt a helyzet a 2005-ben elhunyt II. János Pál esetében is, akinek boldoggá avatási folyamatát még halála évében megkezdték.

A boldoggá avatáshoz mindazonáltal egy, az illetőnek tulajdonított csoda is szükséges. Ettől azonban Hamel atya esetében eltekintenek majd, miután – ahogy azt Ferenc pápa is hangsúlyozta – ő az egyház vértanúja, és ez egyértelműen kijelöli helyét Isten mellett a mennyországban. Szentté avatásához ugyanakkor mindenképpen szükség lesz majd egy neki tulajdonítható csoda felmutatására.

Eközben körmenettel és ünnepi misével vasárnap újranyitott a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray temploma, ahol július 26-án két 19 éves dzsihadista elvágta a misét celebráló, 85 éves Hamel atya torkát.

A megszentségtelenített templom megtisztítását szimbolizáló szertartást Dominique Lebrun roueni érsek a katolikusok és a muzulmánok közötti megbékélésnek ajánlotta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »