Ferenc pápa és II. Jeromos ortodox érsek találkozója Athénban

Ferenc pápa és II. Jeromos ortodox érsek találkozója Athénban

Ferenc pápa görögországi látogatása első napjának délutánján az athéni ortodox érsekségre érkezett, hogy találkozzon II. Jeromos érsekkel. Érkezésekor a Szentatya virágkoszorút helyezett az érsekség Madonna szobra elé, majd magánbeszélgetést folytatott Athén és egész Görögország ortodox érsekével, a görög autokefál ortodox egyház vezetőjével.

A privát találkozót követően az ortodox érsekség tróntermében fogadta Ferenc pápát és küldöttségét II. Jeromos ortodox érsek és kísérete. Az ortodox egyházi vezető testvéri érzéseiről biztosította a pápát, és Pál apostolt idézte, aki a közelben mondta jelentőségteljes szavait: „Amint szétnéztem és megtekintettem szentélyeiteket, ráakadtam egy oltárra, amelyen az a felírás állt: Az ismeretlen istennek. Nos, én azt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek” (ApCsel 17, 23).

A pandémiától sújtott időszakban fogadjuk Ferenc pápát, válság ez, amely az egész világon megváltoztatta az emberek életét. Pál apostol tanítása nyomán ma nagyon nagy szüksége van a világnak a békére, Krisztus békéjére, aki eloszlatja a félelmet és visszaadja a hitet. Ezen kívül az egyházi vezetők feladata, hogy tanúságot tegyenek arról, amire a világnak szüksége van ezekben a nehéz időkben – mondta az érsek. Majd Bartholomaiosz pátriárkát idézve azt hangsúlyozta, hogy a járvány nem a hitet, hanem az életet veszélyezteti. „Az a feladatunk, hogy erre a fontos különbségre rávilágítsunk és segítsük a híveket félelem nélkül élni.”

 

II. Jeromos ezt követően kiemelte Ferenc pápa érzékenységét a menekülteket és migránsokat illetően. „Csatlakozni kívánok Önhöz abban, hogy fel kell hívunk a figyelmet erre a súlyos problémára és kihívásra – fogalmazott. – Ha a nemzetközi közösség nem hoz megfelelő döntéseket, a menekültek száma növekedni fog az egész világon. Kötelességünk tehát megállítani a migrációs áramlást még azelőtt, hogy az tényleg elindulna, azaz most! A jövő nemzedékeiért kell ezt megtennünk, ugyanúgy, ahogy gondoskodnunk kell környezetünk védelméről is. Ebben a görög ortodox egyház mindig Ferenc pápa rendelkezésére áll.

Az ortodox érsek végül nagyrabecsülését fejezte ki Ferenc pápának, aki „nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon…” (Mk 10,45).

Hírdetés

Jeromos érseket követően Ferenc pápa fordult beszéddel az ortodox küldöttséghez. Az olajfa hasonlatából kiindulva a közös gyökerekről beszélt, amelyek az evangéliumból nőtték ki magukat, majd bocsánatot kért Istentől és a testvérektől a megosztottságért és az elkövetett hibákért a katolikusok részéről. Hangsúlyozta, hogy a gyökerek apostoli gyökerek, és Isten fája növekszik és a Szentlélek által gyümölcsözik.

Az olajfa végső gyümölcse az olaj, amely Görögország számára oly jelentőségteljes. Nekünk az olaj a Szentlélekre emlékeztet, amely megvilágította és megvilágítja az egyházat. Az olaj a szeretetközösség jele. Szeretetközösséget kell építeni, ugyanis a testvérek közötti közösség isteni áldást hoz – hangsúlyozta a Szentatya, és hozzátette, imádkozik a szeretetért, amely közösséget és egységet formál. Ez pedig megváltást hoz.

Az olaj a bölcsesség jelképe is, amely inspirálja a keresztényeket, mégpedig elsősorban a mások iránti nyitottságra – folytatta Ferenc pápa, és megemlékezett az utóbbi években tett előrelépésekről, amelyek a görög egyház és a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa kezdeményezéseinek köszönhetők. Végül a vigasz olajának hasonlatával élt, amely az Isten szemében oly fontos rászorultak megsegítésére ösztönöz: „A Szentlélek ma jobban, mint valaha az emberiség sebeinek gyógyítására hív minket a szeretet olajával.” Végül azt kívánta, hogy Isten szent olaja, a Szentlélek áradjon ki ránk, ahogy az apostolokra kiáradt, és ébressze fel bennünk a szeretetközösségre irányuló vágyat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »