Ferenc pápa Boldog Jacques-Désiré Laval, a „feketék apostola” sírjánál imádkozott Mauritiuson

Ferenc pápa Boldog Jacques-Désiré Laval, a „feketék apostola” sírjánál imádkozott Mauritiuson

Szeptember 8-án, vasárnap Mauritius szigetén tett egynapos látogatása délutánján Ferenc pápa felkereste Jacques-Désiré Laval francia misszionárius kegyhelyét Port Louis-ban.

Szeptember 9-én ünnepli a világegyház a „feketék apostola”, Boldog Jacques-Désiré Laval atya liturgikus emléknapját. Ezen a napon Ferenc pápa a francia orvos misszionárius sírja előtt csendes imába mélyedt a mauritiusi kegyhelyen. A Szentatya magánlátogatására azt követően került sor, hogy együtt ebédelt az indiai-óceáni térségbeli püspöki konferencia öt tagjával. Az ebéd végén Ferenc pápa megáldotta Laval atya ikonját.

Jacques-Désiré Laval 1803-ban született polgári családban Franciaországban. Orvosi diplomát szerzett, de hamarosan úgy döntött, hogy misszionárius lesz. 1841-ben érkezett Mauritius szigetére, és lelkesen megkezdte a feketék evangelizálását, akik a törvénynek megfelelően felszabadultak a rabszolgaságból. Az országot sújtó kolerajárványok idején számos kórházat alapított. Általános iskolákat hozott létre, kápolnákat építtetett a spirituális képzés elősegítésére, és előmozdította a lakosság társadalmi integrációját. Aszkéta életmódot folytatott: a puszta földön aludt, böjtölt és éjszakákon át imádkozott. 59 évesen meggyengült fizikuma miatt agyvérzés érte, és 1864-ben elhunyt. Temetési szertartásán 40 ezren vettek részt. II. János Pál 1979-ben boldoggá avatta.

Hírdetés

A mauritiusi helyi egyház 2014-ben emlékezett meg Laval atya halálának 150. évfordulójáról. Az első kegyhelyet 1870-ben nyitották meg tiszteletére. A 2014-ben hozzáépült új kegyhelyen emelt Szent Kereszt-templom bejáratánál az indiai-óceáni térség három püspöke, a plébános és a szentély felelőse fogadta a pápát. Egy család virággal köszöntötte, amelyet aztán elhelyezett a francia boldog sírján. Hatvanöt hívő volt jelen a szentélyben. Az imát követően a pápa tizenkét drogfüggőségben szenvedő beteget és családtagjaikat üdvözölte. A szenvedélybetegeket a CASA A elnevezésű intézetben kezelik, amelyet egy állandó diakónus és felesége vezet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »