Ferenc pápa az ukrajnai görögkatolikus püspököknek: Vigyetek vigaszt és bátorítást a híveknek!

Ferenc pápa az ukrajnai görögkatolikus püspököknek: Vigyetek vigaszt és bátorítást a híveknek!

A Szentatya július 11-én üzenetet küldött Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérseknek, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetőjének, valamint a háború miatt Lengyelországban ülésező szinódusi atyáknak. Közel érzi magát az ukrán néphez, biztatja őket, az Egyházból merítsenek reményt a háború borzalmai közepette.

Az ukrajnai görögkatolikus püspökök július 7-től 15-ig üléseznek Przemyślben – azért a lengyel városban, mert kijevi székhelyükön a háború ezt lehetetlenné teszi. Ferenc pápa arra bátorítja őket, hogy legyenek „nyájszagú pásztorok”. Emlékeztet az ukrán görögkatolikus egyház vértanúira, akiknek ünnepét június 27-én tartották. Szent II. János Pál pápa 2001-ben emelte Lvivben (Lembergben) az oltár dicsőségére őket ukrajnai utazása során.

A jelenlegi konfliktus körülményei segítenek jobban megérteni azoknak a papoknak, szerzeteseknek és szerzetesnőknek a helyzetét, akik a kommunista rezsim áldozatai voltak – mutat rá a pápa.

Arra buzdítja a görögkatolikus püspököket, hogy tartsák szem előtt az Egyház és minden egyes hívő javát: az Egyház legyen a találkozás és a kölcsönös segítség helye, különösen a hívek támogatására. Ferenc pápa ezt az irányt határozta meg már 2019-ben is, amikor Rómában találkozott Szjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel.

Hírdetés

A Szentatya a Lengyelországban zajló szinódusi ülésre küldött üzenetében visszautal a három évvel ezelőtti találkozó gondolatára: a lelkipásztorok álljanak a hívek mellett. Ezt a kapcsolatot napról napra kell építeni, ez hozza el a remény élő vizét; találkozóról találkozóra épül azokkal a papokkal, akik szívükön viselik az emberek, a hívek aggodalmait, és a kapott gondoskodáson keresztül befogadják az evangélium üzenetét, melyet a lelkipásztorok közvetítenek.

Az Egyház legyen az a hely, ahonnan reményt merítenek, ahol mindig nyitott kapuk várják őket, vigaszt és bátorítást nyernek – üzente végül az ukrán görögkatolikus főpásztoroknak Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »