Ferenc pápa: A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg

A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg, az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre – mondta Ferenc pápa a Panamából Olaszországba tartó repülőúton hétfőn az őt kísérő újságírók kérdéseire válaszolva. 

A pápához intézett első kérdés arra vonatkozott, hogy a közép-amerikai országokban nagyon sok fiatal lány esik teherbe, emiatt sokan a szexuális oktatást ellenző helyi egyházat tartják felelősnek.

Az egyházfő kijelentette, hogy az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre. “A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg” – mondta a pápa, aki szerint a szexualitásra való oktatásnak “tárgyilagosnak, ideológiai gyarmatosítás nélkülinek” kell lennie. Megjegyezte, ezért nem mindegy, milyen oktatókat és milyen tankönyveket választanak ki erre. “Van, ami érettebbé teszi a személyiséget, más viszont kárt okoz”. “Az ideális az, ha a szexuális nevelés a családokban kezdődik, de ez nem mindig lehetséges” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szokása szerint a külföldi látogatásáról visszatérő repülőúton az őt kísérő sajtó képviselőinek szabadon feltett kérdéseire válaszolt. A pápa Panamában a 34. Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, ez volt a 26. külföldi látogatása.

Hírdetés

A szexuális visszaéléssel vádolt papokkal kapcsolatban, amiről februárban a Vatikánban püspöki tanácskozást tartanak, Ferenc pápa azt mondta, először is az egyháznak tudomásul kell venni a történteket, és tudnia kell, mit kell tennie. A pápa szerint gyakran az egyházmegyékben nem tudják, mit kell tenni, ezért egyértelmű “protokollra”, vagyis intézkedés-rendszerre van szükség.

Kijelentette, “felfújtnak” érzi az egyházzal szembeni elvárásokat, mivel a visszaélések problémája ezután is fennmarad, hiszen – mint fogalmazott – “emberi problémáról” van szó. A pápa kizárta a cölibátus eltörlését, kifejtette, hogy meggyőződése szerint a papi cölibátus ajándék a katolikus egyháznak. Ugyancsak nem ért egyet azzal a javaslattal, hogy a cölibátus “szabadon választható” legyen a papok számára.

Ferenc pápa viszont elismerte, hogy a világ egyes részein, ahol a hívek számára nem elérhető a rendszeres szentmise látogatása (pl. az Amazonas vidéke), megfontolandó lenne engedélyezni az ún. megbízott pásztorok foglalkoztatását. Ők olyan idősebb nős férfiak lennének, akik bár megházasodtak, érzik magukban a papi hivatást.

MTI, aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »