Ferenc pápa a spanyol Caritas képviselőihez: Legyetek Krisztus kinyújtott karja!

Ferenc pápa a spanyol Caritas képviselőihez: Legyetek Krisztus kinyújtott karja!

Szeptember 5-én délben fogadta Ferenc pápa az Apostoli Palotában a spanyol katolikus Caritas 32 fős küldöttségét. A Szentatya nagy örömmel köszöntötte a spanyol egyházi mű, a Cáritas España képviselőit az intézmény alapításának 75. évfordulója alkalmából. Beszédében hangsúlyozta: Jézus világosan elénk tárja egész életével, hogy nem elég csak adni valamit, hanem önmagunkat kell adni.

A spanyol Caritas kivívta a társadalom tiszteletét, mely túlmutat a hitbeli és ideológiai meggyőződéseken, egyszerűen annak a jegyében, hogy a karitász mint nagybetűs Szeretet az emberi lény leglényegesebb vonása, aki Isten képmására lett teremtve, és ezért ez az a nyelv, amely leginkább összeköt bennünket – hangsúlyozta az audiencián a pápa.

Ferenc pápa szerint a szeretet isteni módja lehet a Caritas munkájának vezérfonala. Valójában ha Krisztus közösségre hív minket Istennel és testvéreinkkel, akkor a Caritas erőfeszítése pontosan annak az egységnek visszaszerzésére kell hogy irányuljon, mely az emberekben és a közösségekben időnként elvész. Ez a kihívás pedig valóban erőfeszítést igényel. Mindenekelőtt „a folyamatokat kísérő képességekből és lehetőségekből kiindulva kell dolgozni”. Valójában a kitűzött célok elérése érdekében nem az eredmények mozgatnak bennünket, hanem az, hogy megtört emberek elé állunk, akik nem találják a helyüket.

– mondta a Szentatya. – A mások felé való megnyíláshoz pedig szükség van „jelentős cselekedetek megvalósítására”. Azok a gesztusok, amelyek csak megpróbálják kiszabadítani őket a helyzetükből, nem elegendőek. Olyan gesztusokat kell tenni, melyek valódi változást idéznek elő az emberekben.

Spanyolországban egy plébánián megkérdezték a plébánost, hogy ad-e „borítékot”, vagyis segélyt a rászorulóknak, vagyis élnek-e a „jóléti” lehetőségeikkel. Ez nem elég – szögezte le a pápa –, mert ez a támogatás a valóságban megköti őket, és akadályozza fejlődésüket. Kétségtelen, hogy a szegényeket mindig be kell fogadni, el kell kísérni és integrálni kell őket. Ez dicséretes munka. Ám Jézus világosan elénk tárja egész életével és művével, hogy nem elég csak adni valamit, hanem önmagunkat kell adni. A Caritas mindig feltételezi életünk felajánlását. Ez akkor lesz igazán jelentős, túl a konkrét tetteken, amikor egy új életre vezető ajtót nyitunk az embereknek. János evangéliumát átfogalmazva, ha az emberek csak azért keresnének és dicsérnének minket, mert a kenyerünket ették, és emiatt királynak éreznénk magunkat, akkor elárulnánk Jézus üzenetét. Az Úr azt javasolja, hogy

miközben arra tanít minket, hogy aki igazán nagy akar lenni, az legyen mindenki szolgája.

Hírdetés

A Szentatya arra biztatta a spanyol Caritas vezetőit, hogy „legyenek csatornái az egyházi közösség cselekvésének”. Az Egyház Krisztus misztikus testeként mintegy meghosszabbítja az ő művét a történelemben, ezért a Caritas úgy ajánlja fel a szolgálatát mint Krisztus kinyújtott keze mindazoknak, akiknek szükségük van őrá, másrészt lehetővé teszi, hogy arra a Krisztusra találjunk, aki jelen van testvéreink szenvedésében.

Ha földre esett testvérünkre tekintünk, ne felejtsük el, hogy csak akkor szabad felülről lefelé nézni rá, amikor lehajolunk hozzá, hogy segítsünk neki felállni, egyébként soha! – tette hozzá szabadon a pápa. – A szeretetszolgálat eszközének lenni nem egyszerűen az erőforrások rendezettebb kezelését jelenti, vagy azt a teret, ahol eleget lehet tenni e nehéz egyházi küldetés felelősségének; mindenekelőtt az a lehetőség mindannyiunknak számára, hogy eljussunk az irgalmas szamaritánus tapasztalatára, amire az Úr ösztönöz minket, mintegy válaszul a példabeszéd kérdésére: Ki volt annak felebarátja? Menj, és cselekedj hasonlóképpen.

Végül Ferenc pápa a közelségre buzdította a vendégeit, majd a Caritas saját költségei tekintetében óva intette őket attól, hogy azok olyan magasak legyenek, mint az egész szeretetszolgálat alapjának 40, 50 vagy akár 60 százaléka. Ez túl sok, legyen minél kisebb a közvetítő rész, és legyen igazi hivatás, ne pedig közönséges munka! – zárta Ferenc pápa a Cáritas España képviselőihez intézett beszédét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »