Ferenc pápa a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniója tagjainak: az egyháznak szegénynek kell lennie

Ferenc pápa a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniója tagjainak: az egyháznak szegénynek kell lennie

Ferenc pápa november 25-én az új szinódusi aulában köszöntött mintegy 140 szerzetest, számos szerzetesrend képviselőjét, akik a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójának 88. közgyűlésére érkeztek Rómába.


A találkozó konkrét témájával kapcsolatban – Menjetek és teremjetek gyümölcsöt! A prófécia termékenysége – Ferenc pápa rávilágított annak fontosságára, hogy a szerzetesek teljes mértékben részt vegyenek az egyházmegyei életben, gazdagítva azt saját karizmáikkal. Ferenc pápa nem feledkezett meg a szerzetesjelöltek képzéséről sem, amelyet a józan ítélőképességnek kell vezetnie. A szentatya szerint nem elég a fehéret és a feketét látni. A belátás azt jelenti, hogy Isten akaratát az élet szürke tartományában keressük, és nem a gondolkodás megrögzülésében.

Ferenc pápa megosztotta a jelenlévőkkel azt a személyes tapasztalatát, mely szerint pápává választásakor mélységes béke töltötte el, amely azóta sem hagyta el. Ez az állapot jelentősen különbözik a Buenos Aires-i időszakától, amikor sokkal aggodalmaskodóbbnak érezte magát. Tanúságot tett arról, hogy a problémákat imába foglalja, s az ima által nyer békét.

A szentatya hangsúlyozta továbbá, a szerzetesek arra kaptak meghívást, hogy az evangéliumot a rendalapítók karizmájának fényében éljék meg. A prófécia ellenségeként a világiasságot nevezte meg. Kifejtette, az aszkézisnek mindig a szabadság felé kell irányulnia.

Ferenc pápa kiemelte a szerzetesek szerepét az egyházi reform megvalósításában, különösen a klerikalizmus elleni küzdelemben: „Az egyházi struktúrákba belép a világias és fényűző légkör, és ez a legrosszabb, ami történhet az egyház szervezetében.” A pápa hozzátette, a szerzetesek a szegénységről, az engedelmességről és a testvériségről szóló tanúságtételükkel járulhatnak hozzá a reform folyamatához.

Ferenc pápa a beszélgetés során felhívta a figyelmet a szegények szolgálatára, rámutatva arra, hogy az egyház a kilépésben született meg, a bezárkózásból való kilépésre a szegények késztetik az egyházat. Ferenc pápa rámutatott arra, hogy az egyházat nem lehet egyháznak nevezni, ha nem foglalkozik a szegényekkel: „Az egyháznak szegénynek kell lennie a szegényekkel!” – figyelmeztetett az egyházfő. A menekültek kérdéséről szólva kifejtette, hogy a nemzetközi egyezményeknél sokkal fontosabb az emberek élete. Ferenc pápa álláspontja szerint a karitatív szolgálat kiváló táptalajt jelenthet az ökumenikus dialógus számára: „A szegények azok, akik egyesítenek bennünket.”

Ferenc pápa a jelenlévők kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekre, gazdasági botrányokra, gyengeségekre vonatkozó kérdéseire válaszolva beszélt az ördög jelenlétéről, aki Jézus művét azokon az embereken keresztül rombolja le, akiknek Jézus igéjét kellett volna hirdetni.

Ferenc pápa arra biztatta a résztvevőket, hogy haladjanak előre bátran, félelem nélkül, hiszen csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit: „Előre kell mennünk! Időnként hibázni fogunk, igen, de Isten irgalma mindig az oldalunkon van.”

November 23-án és 24-én a római Szaléziánumban a szerzetesi elöljáróknak különböző üléseken többször is volt alkalmuk a tapasztalat- és a véleménycserére. A vitaülést Bruno Cadoré domonkos szerzetes nyitotta meg, aki körvonalazta a prófécia külső és belső kihívásait. Egy kerekasztal-beszélgetésen Fernando Millán Romeral kármelita, Michael Perry minorita és Emili Turú marista testvér rávilágítottak az élethosszig tartó tanulás értékére és az igazság prófétai értékére. 

Forrás: Szaléziak.hu, Agensir.it

Fotó: Szaléziak.hu, Agensir.it

Magyar Kurír
(ie)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »