Ferenc pápa a keresztény iskolatestvérekhez: A cél a testvériség és közös otthonunk megóvása

Ferenc pápa a keresztény iskolatestvérekhez: A cél a testvériség és közös otthonunk megóvása

Ferenc pápa 46. nagykáptalanjuk alkalmából fogadta a Vatikánban május 21-én délelőtt a De La Salle Szent János által alapított laikus férfi szerzeteskongregáció tagjait. Arra kérte őket, hogy nevelői szemléletüket a lelkiismeret, a testvériség, a közösség, a közjó, közös otthonunk megóvása és a tevékeny hit jellemezze.

Új utakat építeni, hogy átformáljuk az emberi életeket – ezzel a témával foglalkozik a keresztény iskolatestvérek 46. káptalanja, amivel kiérdemelte a pápa elismerését, aki szerint úgy felfogni a nagykáptalant mint útkeresést, mely a testvérekhez, különösen a szegényekhez vezet, dicséretes. A valóban új út pedig nem más, mint Jézus Krisztus. Őt követve, együtt haladva Krisztussal átalakul az életünk, és kovásszá, sóvá, világossággá válunk mások számára.

De La Salle Szent János karizmája szerint ezek az új utak elsősorban a nevelési folyamatokat jelentik, amelyeket az iskolákban, kollégiumokban, egyetemeken valósítanak meg közel száz országban, ahol az iskolatestvérek jelen vannak. Nagy felelősség! – állapította meg a pápa, majd hálát adott az Úrnak velük együtt, hiszen a nevelési munka elsősorban annak ajándék, aki végzi. Nagyon sokat követel ez a munka, de nagyon sokat is ad. Folyamatosan kapcsolatban állnak a nevelőkkel, a szülőkkel és persze főként a fiatalokkal, a gyerekekkel, ami a sok fáradság és vele járó probléma ellenére mindig élő emberi forrás számukra.

A keresztény iskolatestvérek gazdag pedagógiai hagyományaik értékeit nyújtják: felelősségre, kreativitásra, együttélésre, igazságosságra és békére nevelnek. A belső élet, a transzcendens iránti nyitottság, a rácsodálkozás és a szemlélődés az élet és a teremtett világ misztériumaira – ezt élik és értelmezik Krisztusban, ezt fordítják le emberi teljességre. Szent II. János Pál pápa a Redemptor hominis (Az emberek Megváltója) – kezdetű enciklikájának mottója: „Az ember az Egyház útja.” A katolikus iskolatestvérek ezt a mottót ültetik át a nevelési missziójukba. Ezáltal megvalósítják azt, amit Szent Pál ír: „kiformálódik bennetek a Krisztus” (vö. Gal 4,19) Ez az ő apostolkodásuk, sajátos hozzájárulásuk az evangelizáláshoz: Krisztus szerint nevelni az embert. Ebben az értelemben keresztény az iskolájuk, nem pedig külső címkeként.

„Világos, hogy a világ ma sürgős nevelési feladat előtt áll, amelyet tovább súlyosbítottak a pandémia következményei. Korunk két fő kihívását a testvériség, illetve közös otthonunk megóvása jelentik. Mindezekre a választ éppen a nevelésben találjuk meg, hiszen ezek nevelési kihívások elsősorban. Istennek hála, a keresztény közösség ezzel nemcsak tisztában van, hanem elkötelezetten dolgozik is azért, hogy új utakat építsen az életstílus átalakítására. A De La Salle iskolatestvérek pedig az élvonalban járnak abban, hogy a neveléssel a zárt világot nyitottá tegyék, az egyszer használatos kultúra helyett a gondoskodásra ösztönözzenek, az önös érdekek helyett a közjó keresését szorgalmazzák.

Ez az átalakulás a lelkiismeretből kell, hogy kiinduljon, különben csak felszínes lesz. A nevelési küldetésben nincsenek egyedül, hiszen a családok, a közösségek, az egyházi csoportosulások egyaránt ezért a célért küzdenek.

Hírdetés

Kedves testvérek, ez a ti munkátok! Ahhoz, hogy jól dolgozzatok, nem szabad elhanyagolnotok magatokat. Nem adhatjátok azt a fiataloknak, ami nincs meg bennetek.

A keresztény nevelőnek Krisztus iskolájában elsősorban tanúnak kell lennie, és annyiban lesz tanítómester, amennyire tanúskodik Krisztusról. Ezt testvérként mondom nektek, hiszen jól tudjátok. Főként pedig imádkozom értetek, hogy ne csak nevetekben legyetek testvérek, hanem ténylegesen, mint ahogy iskoláitok is valóban keresztényiek legyenek.

Örömmel evangelizáljatok!” – mondta Ferenc pápa a keresztény iskolatestvérek káptalanjának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »