Ferenc pápa: a kábítószer-függőség a rabszolgaság egy új formája

Ferenc pápa: a kábítószer-függőség a rabszolgaság egy új formája

Ferenc pápa november 24-én, csütörtökön délben a Vatikánban fogadta a Pápai Társadalomtudományi Akadémia által szervezett nemzetközi drogellenes konferencia résztvevőit.

A kétnapos tanácskozás a kábítószer-függőség és kereskedelem világméretű problémájával és annak megoldási lehetőségeivel foglalkozott. Mintegy hatvan szakértő – egyetemi tanárok, kutatók, orvosok, jogászok, ENSZ-küldöttek és a civil társadalom képviselői – vitatta meg, hogyan lehet szembenézni ezzel az egyre növekvő jelenséggel. Ma a világon közel 250 millió ember él, aki használt már kábítószert.

Ferenc pápa arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy folytassák munkájukat a szenvedők megsegítésére. A kábítószer seb a társadalmunkon, olyan hálózat, mely sok embert csapdába ejt. Az áldozatok elveszítik szabadságukat ennek az új rabszolgaság, a kémiai szerektől való függőség következtében. Nyilvánvaló, hogy nem egyetlen kiváltó oka van annak, ha valaki a kábítószer áldozatául esik. Sok tényező közrejátszik ebben: a család hiánya, a társadalmi nyomás, a kábítószer-kereskedők propagandája, az új élmények kipróbálásának vágya. Minden drogfüggőnek megvan a maga személyes története, amelyet meg kell hallgatni, meg kell érteni, a személyt pedig szeretni kell és amennyire lehet, gyógyítani – mondta beszédében a pápa.

Nem lehetünk igazságtalanok, hogy elromlott tárgyként vagy eszközként kezeljük a drogfüggőket, mert minden ember értékét és méltóságát tiszteletben kell tartani ahhoz, hogy rehabilitáljuk.

A kábítószer-kereskedők és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén a pápa sürgeti a korrupció, illetve a pénzmosás köreinek ellenőrzését, a legegyszerűbb drogterjesztőktől a pénzmosás szervezett formáiig, melyek a pénzügyi tőkével és a bankokkal állnak kapcsolatban. Ferenc pápa elmondta, hogy Kolumbiában, mely harminc éve tranzitország volt, aztán drogfogyasztóként és terjesztőként volt ismert, ma már komoly küzdelem folyik. Ám amikor fel akarjuk göngyölíteni a terjesztői hálózatot, mindig szembetalálkozunk a maffiával, mely azokat is megöli, akik a kábítószer rabsága ellen küzdenek – fogalmazott a Szentatya.

Hangsúlyozta, hogy a kábítószer elleni küzdelem mellett szükség van szociális programokra is az egészség, a családtámogatás és főként a nevelés terén. Olyan fejlesztő programokra van szükség, amelyek az ember egészét tartják szem előtt, azzal a céllal, hogy képe legyen helyes döntéseket hozni. Ez a legjobb megelőzés. Az országoknak olyan törvényeket kell hozniuk, amelyek segítik a kábítószerfüggők teljes rehabilitációját. Nehéz küzdelem ez, főleg amikor valaki vállalja az arcát és fenyegetéseket kap, de az emberiség egész nagy családjának megvédéséről van szó – mondta Ferenc pápa a drogellenes konferencia résztvevőinek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »