Ferenc pápa a francia politikusokhoz: Keressük és fejlesszük tovább a közjót!

Ferenc pápa a francia politikusokhoz: Keressük és fejlesszük tovább a közjót!

A szabadság, az egyenlőség és a testvériség értékeit ne megtévesztő módon tűzzük zászlónkra, hanem transzcendens alapjukkal összefüggésben tekintsünk rájuk – mondta a pápa, amikor a Vatikánban november 30-án fogadta a Rhône-Alpes régió megválasztott politikusaiból álló zarándokcsoportot.

A szentatya a 260 zarándokkal szerdán délelőtt, az általános kihallgatást megelőzően találkozott. A politikusok Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke és a tartomány püspökeinek kíséretében érkeztek a Vatikánba. Olyan alkalom ez, amely meghosszabbítja az irgalmasság szentévét – állapította meg Ferenc pápa hozzájuk intézett beszédében.

Keressük és fejlesszük tovább a közjót és a közösségi érdeket – kérte a pápa, aki a francia tartományi politikusokhoz szólva a jelenlegi nemzetközi helyzetre tekintett, amelyet a frusztráció és a félelem jellemez. Megnövekedtek a támadások, elterjedt a vak erőszak, ami erősen meggyötörte Franciaországot. A pápa emlékeztet a helyi püspökök közelmúltbeli levelére, amelynek címe: „Egy változó világban találjuk meg a politika értelmét”. Egy hasonló dokumentumot is felidézett, amelyet a francia püspökök húsz évvel ezelőtt adtak ki „Rehabilitálni a politikát” címmel. Mindkét dokumentum nagyon jó hatást tett – jegyezte meg a szentatya.

Tagadhatatlan, hogy a francia társadalom rendelkezésre álló forrásokban gazdag, és ezek hivatása az, hogy lehetőségekké váljanak azzal a feltétellel, hogy a szabadság, az egyenlőség és a testvériség köztársasági értékeit ne megtévesztő módon tüzzék zászlójukra, hanem mélyítsék el és értsék meg azokat valódi, transzcendens alapjukkal összefüggésben.

A valódi eszmecsere, vita forog kockán azokról az értékekről és irányokról, amelyeket mindenki számára közös értékekként ismerünk el. Ebben a vitában a keresztények arra kaptak meghívást, hogy részt vegyenek benne más vallások híveivel és minden jóakaratú emberrel, a nem hívőkkel együtt annak érdekében, hogy egy jobb világ kibontakozását elősegítsék. A politikai felelősség gyakorlását tekintve a pápa arra buzdított, hogy járuljanak hozzá egy igazságosabb és emberségesebb társadalom építéséhez, amely befogadóbb és testvériesebb.

Ebben az értelemben a közjó keresésének lelkülete járjon át és vezessen benneteket, hogy különleges figyelemmel hallgassátok meg a bizonytalan körülmények között élőket, ne feledkezzetek meg a migránsokról, akik elmenekültek országaikból a háborúk, a nyomor és az erőszak miatt – kérte Ferenc pápa a francia politikusoktól. A záró ima a politikusok útját Krisztus kegyelmére bízta, aki „a reményünk és a közjó szolgálata iránti elkötelezettségünk forrása”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »