Ferenc pápa a Fokoláre Mozgalom tagjaihoz: A válság áldás lehet, a növekedés lehetőségét hordozza

Ferenc pápa a Fokoláre Mozgalom tagjaihoz: A válság áldás lehet, a növekedés lehetőségét hordozza

Február 6-án, szombaton délelőtt a VI. Pál teremben fogadta a pápa a Fokoláre közösség tagjait, akik január 24. és február 7. között zajló általános nagygyűlésükön új elöljárót választottak és megvitatták az előttük álló feladatukat. Ferenc pápa a Chiara Lubich által alapított mozgalom tagjaihoz intézett beszédében többek között a krízisben rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Beszéde elején a Szentatya megköszönte a búcsúzó elnök, Maria Voce értékes szolgálatát, és köszöntötte az újonnan megválasztott Margaret Karram elnököt. „Legyetek hűséges kifejezői az alapítás karizmájának, amelyet teremtő módon kell megvalósítani” – fogalmazott a pápa, kérve, hogy e teremtőképességhez társítsák a bölcsességet, a mindenki iránt való érzékenységet és az Egyházhoz való hűséget. Lelkiségüket a párbeszéd, valamint a kulturális, vallási és társadalmi nyitottság jellemezze; bátran szembesüljenek a problémákkal, mindig az Anyaszentegyház útmutatásait követve – buzdított Ferenc pápa.

A Fokoláre Mozgalom nagygyűlésének tagjaihoz intézett beszédében második témaként a krízis jelentőségét emelte ki a pápa. Leszögezte:

A vezető feladata intézményes síkon a válság kezelése terén azon képességben áll, amely révén a válság növel, gyarapít – építő módon – minden szinten – tette hozzá a Szentatya.

Hírdetés

A Fokoláré közösség lelkiségét következetesség és realizmus kell hogy jellemezze – hangsúlyozta a pápa. „Rendi karizmátok végső célja az egység, ahogy Jézus maga kérte az utolsó vacsora során: Hogy egyek legyetek!” Ennek elérése kettős távlatban valósul meg, a renden belül és kívül. A külső tekintetében az alapító Chiara Lubich adott példát arra, hogy legyőzzék az akadályokat és hogy ne féljenek. Ennek útja a testvéri szeretet, a szegények szolgálata, a közelség – fejtette ki Ferenc pápa. A közösségen belüli egység megteremtésének útjaként a szinodális utat ajánlotta.

Végül arra kérte a mozgalom tagjait, hogy lelki hagyományuknak megfelelően a kereszten elhagyatott Jézusra figyeljenek, aki a szeretet legnagyobb mértékét mutatja meg. Tegyenek erről örömteli tanúságot, miként a mosoly a mozgalom állandó jellemzője – mondta a pápa a Fokoláré Mozgalom nagygyűlésének tagjaihoz intézett beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fozó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »