Ferenc már megint a zsidókkal szembeni bocsánatkérésről hadovál…

A zsidó és a keresztény vallás közötti “múltbéli” ellentétek feloldását, a “keresztények és zsidók közötti barátság” erősítését szorgalmazta Ferenc pápa a Barátság Bibliája című könyv előszavában, amelyből a lOsservatore Romano szentszéki napilap közölt részleteket szerdán. A pápa szerint a két történelmi vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget.

Ferenc pápa kijelentette, tudatában van, hogy a “tizenkilenc évszázad zsidóellenes kereszténységgel” szemben kevés a néhány évtizede tartó párbeszéd. Mégis – mint hangsúlyozta – az utóbbi időben a helyzet változott, és “nagyobb intenzitással kell dolgozni a bocsánatkérésen és a kölcsönös ellentétek okozta károk enyhítésén” – írta a katolikus egyházfő.

A pápa a Barátság Bibliája című, a Torah részletei, a Pentateuchus (az Ószövetség első öt könyve) zsidó és keresztény kommentárjai alcímű könyvhöz írt olasz nyelvű bevezetőt. A kötet az olasz püspöki kar (Cei) gondozásában január 18-án jelenik meg.

Az olasz egyház hagyományosan január 17-én tartja meg a zsidóság napját, amelyet a kereszténység zsidó gyökereinek és a két vallás közti párbeszédnek szentelnek.

Hírdetés

A zsidóság napját a katolikus egyház Lengyelországban, Hollandiában és Ausztriában is megtartja.

Előszavában Ferenc pápa megjegyezte, a keresztények számára “létfontosságú” a zsidó hagyomány ismerete.

Kifejtette, a zsidó és a keresztény vallást azonosító “értékeket”, tradíciókat, “a nagy meglátásokat” az emberiség szolgálatába kell állítani. A pápa hozzátette: a két vallás közti párbeszéd legjobb módja nem a kizárólagos nézetcsere, hanem közös projektek megvalósítása a kölcsönös barátság tiszteletben tartásával.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »