Fényévekre még a német átlagbér

Mindössze 34 ezer romániai alkalmazott keres havonta több mint 10 ezer lejt, azaz ennyien viszik haza legalább a németországi átlagbért, amely jelenleg 2200 euró – derül ki a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap elemzéséből. 

berek-ilusztracio_b

A munkaügyi minisztérium által az újság rendelkezésére bocsátott adatsorok értelmében mintegy 400 ezer alkalmazott keres 3000 és 10 000 lej között, a további 4 millió munkavállaló havi 3000 lejnél kevesebbért megy be nap mint nap munkahelyére.

Ugyanakkor minden három romániai munkavállalóból kettő kevesebb mint 1700 lejt (380 euró) keres, az alkalmazottak 44 százaléka pedig 1000 lejt se visz haza. Ennek oka az elemzők szerint az, hogy az ország nem tud nagy hozzáadott értékkel bíró beruházásokat bevonzani, pedig csak ezekben az ágazatokban fizetik meg rendesen a munkaerőt.

„Nem annyira a jövedelmek eloszlásának az egyenlőtlensége jelenti a gondot, hanem a termelékenység, mivel az alacsony termelékenység azt jelenti, hogy túl kevés tőke van országban. Hiányzik a hosszú távú stratégia a beruházások bevonzására és itt tartására. A rövid távú politikák miatt tartunk ott, ahol” – értékelte az adatsorokat Radu Nechita, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok karának előadó tanára, aki szerint az alacsony fizetések növelésének egyetlen módozata a termelékenység bővítése.

Ehhez pedig – mint a szakember is hangsúlyozta – meg kell teremteni a tőke bevonzásához szükséges feltételeket. Nechita szerint nem lehet hajtóvadászatot folytatni a szupermarketek ellen csak azért, mert profitjuk van, nem szabad a kis befektetőket adóhatósági ellenőrzésekkel zaklatni, illetve az olyan megszólalásokat sem tartja előremutatónak, miszerint „nem adjuk el az országot”. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy mostanáig az olyan ágazatokban nőttek a fizetések, mint a pénzügyi szolgáltatások, az IT-szektor vagy a kőolaj-kitermelés, amelyek hagyományosan azok az ágazatok, ahol az átlagot meghaladják a bérek.

A termelékenység fontosságát emelte ki a számsorok kapcsán Marian Preda egyetemi tanár, a Bukaresti Egyetem szociológia tanszékének professzora is. mint hangsúlyozta, léteznek olyan ágazatok, amelyek alkalmazottait mindenholt a világon minimálbérrel fizetik, mivel alacsony a termelékenység.

„A minimálbér emelésének fej fej mellett kell haladnia a termelékenység bővülésével, mivel a cég költségei megnőnek, a profit veszteségre válthat, és elkerülhetetlenné válhat az átszervezés” – hívta fel egyúttal a figyelmet a szakember, aki szerint ugyan a román minimálbér nagyon alacsony a több európai államban biztosítottal összevetve, de ha a termelékenység szintjéhez hasonlítjuk, akkor már nem is tűnik alacsonynak. Preda ugyanakkor azt is leszögezte, hogy ha egy vállalatnak nagy profitja van, de alkalmazottai keveset keresnek, akkor a helyzetet orvosolni kell.

A munkaügyi minisztérium által kiadott adatok szerint tavaly szeptemberben a romániai munkavállalók száma elérte a 4,75 milliót, a nettó átlagbér pedig havi 1700 lej volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »