"Fényes Törökország megalapítója és rettenthetetlen védelmezője, a te utad a mi utunk" – alig érezhetően nyalt be Erdogannak leendő miniszterelnöke

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával és a migrációs válság közös megoldásáról szóló akciótervben betöltött szerepekkel kapcsolatban – jelentette ki Binali Yildirim, akit vasárnap a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2. rendkívüli kongresszusán egyhangúlag a párt elnökévé választottak, és így a távozó Ahmet Davutoglu után ő lesz Törökország új miniszterelnöke.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrégiben megerősítette: Törökország nemcsak a vízummentesség megszerzésére, hanem a teljes jogú európai uniós tagságra törekszik.

Ankara Brüsszel nélkül is elkötelezett a demokrácia, az emberi jogokra vonatkozó szabályozások fejlesztése mellett – hangsúlyozta Yildirim a nyugati bírálatokra utalva.

A korábbi közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter kijelentette: a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdogan államfő kezében összpontosítja a hatalmat. A politikus a "fényes Törökország megalapítójának és rettenthetetlen védelmezőjének" nevezte Erdogant. Az elnökre utalva úgy fogalmazott: "a te utad a mi utunk".

Yildirim, aki 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese. Rövidebb-hosszabb megszakításokkal 2002. november 18. óta Törökország közlekedési minisztereként dolgozott. Jelentős sikereket ért el az ország infrastruktúrájának fejlesztésében.

A pártelnök hangsúlyozta: a terrorszervezetek elleni küzdelem ugyanabban a formában folytatódik a vezetőcserét követően is. Kiemelte: a Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozás egészen addig tart, amíg a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistái be nem fejezik akcióikat, és a kormány az állampolgárok biztonságát nem tudja szavatolni.

Mint arról beszámoltunk, Angela Merkel német kancellár hétfőn tárgyal a török-EU kapcsolatokról Erdogal elnökkel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »