Fényes nappal is támadnak a medvék

Fényes nappal is támadnak a medvék

Már fényes nappal is sétálnak a medvék Tusnádfürdő utcáin. A Hargita megyei fürdővárosban az elmúlt időszakban több medvetámadás is történt, kedden délelőtt például a búvóhelyük közelében lévő ház udvarán nyolc kecskét téptek szét a nagyvadak.

tusnadfurdoi medvetamadas vn 002_b

A medveprobléma lehetséges megoldásának szánt zárt szeméttárolókat még nem helyezték ki az illetékesek. Míg korábban csak éjjel, a szeméttárolók környékén bukkantak fel a nagyvadak, ma már fényes nappal az egész fürdőváros területén látni a kukázó medvéket. A helyiek elmondása szerint két bocs gyakorlatilag beköltözött a városba, gyakran látják őket közterületeken, az utcán, a temetőben, sőt az iskola udvarán is megfordultak már.

A vadállatok nemcsak jelenlétükkel riogatják a lakosokat, hanem több medvetámadás is történt az elmúlt időszakban, a legutolsó kedd délelőtt a Balló házaspár udvarán. Balló István és felesége, Mária elmondta, hogy a házuk melletti dombon található a medvék rejtekhelye, és nap mint nap ott ólálkodnak a környéken. Eddig csak tyúkokat támadtak meg, kedden viszont nyolc kecskét tépett szét az egyik bocs. A támadás után a nagyvad a nap folyamán többször is visszatért az udvarra, alig tudták elkergetni.

„Annyira ki vannak éhezve, anynyira agresszívvá váltak, hogy nem törődnek már semmivel, nem félnek” – fejtette ki Balló Mária. Elmondta, régebben nem volt gond a nagyvadakkal, mert rendszeresen etették őket a közeli erdőben, napjainkban viszont már senki nem foglalkozik ezzel. Hozzátette, hogy a vadállatoktól a kutyák is félnek, nem mernek ugatni a közelükben. „Ha valaki megköti éjszakára a kutyáját, olyan, mintha tálcán kínálná fel a medvéknek. Széttépik és megeszik a belsőségeiket” – mutatott rá a tusnádfürdői lakos.

Mint kifejtette, a vadállatok az emberektől sem riadnak vissza, olyan helyekre is besétálnak, ahol akár három-négy személy áll az udvaron. „A villanypásztor sem ér semmit, mert megtanulták, hogy csak akkor rázza meg őket, ha az orrukat vagy a mancsukat érinti. Nagyon okosak, hamar tanulnak” – ecsetelte Balló Mária. Férje, István elmondta, ha a vadállatok már kiskorukban megízlelik a vért, utána nincs megállás, újabb és újabb támadások fognak következni. Mint mondta, a medveveszély miatt nem merik kiengedni az állatokat.

tusnadfurdoi kukak vn 006_b

A Hargita Térségfejlesztési Társulás uniós finanszírozású pályázata révén egyébként a fürdőváros 46 speciális kukát kapott, amelyek fémből készültek, és olyan csapóajtószerű fedelük van, amelynek köszönhetően a medvék nem tudnak hozzájutni a benne rejlő élelemhez. A medvebiztos szeméttárolókat múlt héten szállították ki Tusnádfürdőre, jelenleg a sípályánál vannak lerakva. Albert Tibor polgármester elmondta, hogy a beüzemeltetésükre még legalább egy hónapot kell várni. Elhelyezésük előtt ugyanis először önteniük kell egy-egy 25 centiméter vastagságú betonalapot.

A helyiek egyébként úgy vélik, a próbálkozás nem lesz sikeres, hiszen ha nem találnak élelmet a szeméttárolóknál, az eddiginél is gyakrabban fognak a házak körül szaglászni a medvék, és még több támadásra kell majd számítani. A lakosok zöme szerint a problémára nincs működőképes megoldás, a veszély csak akkor szűnne meg, ha kilőnék a medvéket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »