Fény derült a Föld rejtőzködő kísérőjére

A Föld körül keringő, 40–100 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel amerikai kutatók.

Video of SbbAnVU4rmY

A NASA szakértői szerint a 2016 HO3 nevet viselő égitestet a Föld vonzásának ereje tartja a pályáján. Keringése során százszor olyan távol van a bolygótól, mint a Hold, és sohasem közelíti meg jobban, mint a Föld–Hold-távolság 38-szorosa.

„A csillagászok szerint a 2016 HO3 évszázadokig a Föld kísérője marad. „Elmondhatjuk, hogy ez a kis aszteroida és a Föld együtt táncol. Bár túl távol van ahhoz, hogy valódi holdnak tekintsük, a legjobb és legstabilabb példája egy kváziszatellitnek” – mondta Paul Chodas, a Földhöz közeli testeket megfigyelő NASA-központ (Center for NEO Studies) munkatársa.

Az aszteroidát április végén vették észre a Hawaii Egyetem Haleakala Nemzeti Parkban lévő Pan-Starrs 1 teleszkópja segítségével. „Eddig egyetlen aszteroidát észleltek, amely hasonlóan követte tíz évig a Földet, de az azóta már elhagyta a szomszédságunkat. A 2016 HO3 sokkal erősebben kötődik a Földhöz” – fejtette ki a szakértő.

Éves pályájának felét az aszteroida közelebb tölti a Naphoz, mint a Föld, ilyenkor elhalad a bolygó előtt, a másik felében pedig jóval távolabb, a Föld „mögött” vonul.

Csatolt_cikkek: Olvasta már:Tudja, mikor volt a leghidegebb a Földön?120,7 millió kilométerre haladt el a Mars a FöldtőlAszteroidákon érkezett a víz a Földre és a HoldraRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, űrkutatás, Föld, égitest, objektum, aszteroida, csillagászat, HO3 égitest, NASAForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »