Fenntarthatóság: és a versenyhelyszínekkel mi lesz?

Fenntarthatóság: és a versenyhelyszínekkel mi lesz?

A vasárnap zárult riói olimpia versenyhelyszínei közül többet használnak majd a szeptember 7. és 18. között sorra kerülő paralimpián is, utána pedig szeretnék ezeket jobban hasznosítani, mint történt a két évvel ezelőtti, brazíliai labdarúgó-világbajnokság létesítményeivel, amelyek fenntartása rengeteg pénzt emészt fel.

OLIMPAI PARK:

– A tervek szerint egy nagy szabadidősport-központ és iskolai centrum helyszíne lesz; a brazilok az olimpiai sportokban híján vannak a profi edzéslehetőségeket kínáló létesítményeknek. Több strandröplabda-pályát is létesítenek itt, s lesz egy sportolási lehetőségeket is kínáló közpark kerékpárutakkal. Hogy a médiaközpontból mi lesz arról ITT írtunk.

– Carioca 1 (16 ezer férőhely, kosárlabda): 6500 férőhelyesre bontják vissza, s többek között koncerteknek és vásároknak ad majd otthont.

– Carioca 2 (10 ezer, cselgáncs, birkózás): edzőközpont lesz belőle többek között a súlyemelőknek, a cselgáncsozóknak, a birkózóknak és az asztaliteniszezőknek.

– Carioca 3 (10 ezer, vívás, tekvondó): a tervek szerint iskolává építik át, amelyben 850 tanulót oktathatnak úgy, hogy tíz sportágban is edzéslehetőséget biztosít.

 

– Velodróm: megmarad az 5000 férőhely, eddig nem volt profi helyszíne a pályakerékpárosoknak az országban.

– Teniszközpont: a 10 ezer férőhelyes központi stadion és a nyolc pálya megmarad, itt rendezik majd a februárra kiírt Rio Open férfitornát.

– Jövő Aréna: a 12 ezer férőhelyes kézilabda arénát négy iskolává alakítják át.

– Olimpiai Uszoda: két úszóközpontot alakítanak ki belőle.

DEODORO (lovaglás, sportlövészet, öttusa, BMX és hegyikerékpár, szlalom kajak-kenu):

– A szlalom kajak-kenu pályából tó lesz, amelyben strandolni lehet. A környéket sportolási lehetőségeket kínáló parkká alakítják és klinika kialakítását is tervezik.

COPACABANA/MARACANA:

– A Copacabanán csak ideiglenes helyszínek voltak mint a strandröplabda-stadion.

– Az atlétikai versenyeknek otthont adott stadion befogadóképességét 45 ezerről 60 ezerre bővítették, a jövőben ismét futballstadionként működik majd.

– A két évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokságra teljesen átépített világhírű Maracana Stadion változatlan marad, a befogadóképessége 78 600 fő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »