Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren

MTI nyomán

Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján, szombat reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.
    
Az ünnepi ceremónián jelen voltak több kormányzati, állami és civil szervezet képviselői is.
    
A parlament nemzeti összetartozás bizottsága kihelyezett ülést tartott a Muravidéken.

jk
    
A magyar nemzetgyűlésnek 1920. november 15-én kellett ratifikálnia és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szégyenteljes trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
    
Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »