Felvidéki vonatkozások az esztergomi Ars Sacra Fesztiválon

A XIII. alkalommal rendezett Ars Sacra Fesztivál szeptember 14. és 22. között gazdag programmal várta a szakrális művészet világának kedvelőit. Nyitott templomok, kiállítások, koncertek, színházi előadások, filmvetítések, tematikus séták, több száz ingyenes lélekemelő program valósult meg, figyelve az anyaországtól elszakított területek kulturális értékeire is.

Az esztergomi székhelyű Laskai Osvát Antikvárium a XIII. Ars Sacra Fesztivál programjai között több, a Felvidéket érintő programmal várta a közönséget.

A történelmi bevezetőt dr. Radnóti Klára történész tartotta, aki a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott Az ismeretlen Görgei címet viselő kiállítás (2019. január 15. – augusztus 20.) képeinek kivetítésével emlékezett a legendás tábornokra.

Hírdetés

Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész az idős Görgey alakításában, valamint Miskovics László (Joskó, a tisztiszolga), és Molnár Xénia (Terka, házvezetőnő) szereplésével tekintette meg a diákság és az esztergomi közönség a kétfelvonásos drámát. Az agg tábornok álomképeiben, a vetítővásznon megjelent történelmi alakokkal vitatja meg a szabadságharc és világosi tragédia körülményeit, de életének több eseménye is a dráma középpontjába kerül. Az álomban megjelent személyeket, az édesanyát Kolti Helga, Perczel Mórt Tóth Károly, Andrássy Norbertet Nagy Andás, Széchenyi Istvánt Szabó Viktor, Kossuth Lajost Jakubecz László színművészek személyesítik meg.

A nyitórendezvény az Esztergom és Gömör középkori szakrális emlékei címet viselő tárlatvezetéssel és vetített képes előadással három helyszínen zajlott prof. Prokopp Mária művészettörténész vezetésével. Ezt követte az Egy felvidéki magánkönyvtár története és Oros László egyháztörténeti munkái című előadás, Oros László helytörténész, író, a Pannonia Polgári Társulás vezetője közreműködésével. A több helyszínen megrendezett előadássorozatok alkalmával megidézték még gróf Klebelsberg Kuno alakját, a szentéletű szentképfestő, Feszty Masa munkásságát, és Boldog Brenner János életét, a róla szóló zenés színdarabban.

Az esztergomi Ars Sacra Fesztivál szeptember 22-én, vasárnap zárul, amikor Tarics Péter TANÚSÁGTÉTEL, (I)GAZSÁG, VÉGÍTÉLET… című könyvét a szerzővel beszélgetve Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió egykori elnöke mutatja be. A rendezvény házigazdája Kentzler Erik idegenforgalmi referens. Az előadás 16 órakor kezdődik az Esztergom-vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház kávézójában. Az új kötet számos eddig publikálatlan, sosem látott szovjet levéltári dokumentumot tartalmaz Mindszenty József hercegprímásról. A kiadvány a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a kulturális fesztivál zárórendezvényére.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »