Felvidéki vállalkozók a II. Kárpát Expón

Felvidéki vállalkozók a II. Kárpát Expón

BUDAPEST. A Magyar Nemzeti Kereskedőház idén második alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei gazdasági kiállítást és konferenciát. A Várkert Bazárban megtartott Kárpát Expóra mintegy 400 kiállító és 1500 vállalkozó érkezett.

A nyitórendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: a magyar kormány nem ország-, hanem nemzetstratégiában gondolkodik, ami megjelenik a törvényhozásban, a gazdasági döntéshozatalba, de az oktatásban és a kultúrában is

„Azt szeretnénk elérni, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon ki a befektetések és üzleti kapcsolatok erősítése révén, amely belátható időn belül megközelíti a nyugat országok gazdasági integrációjának a szintjét. Ezzel kívánunk lehetőséget teremteni arra, hogy a Kárpát-medencei vállalkozók az eddigieknél eredményesebben vehessenek részt a piaci versenyben” – mondta Varga Mihály.

A Kárpát Expót azzal a céllal hívta életre a Magyar Nemzeti Kereskedőház, hogy erősítsék Magyarország és a közép-európai országok közötti gazdasági együttműködést, a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok kialakulását. Felvidékről is számos vállalkozó érkezett a rendezvényre.

Francisti Tamás sajtkészítő Alsószeliből érkezett kézműves sajtjaival az expóra. „Páran már megkerestek, beszélgettünk. Reméljük, lesznek új kapcsolatok, új infók, esetleg új viszonteladók. Magyarországon még nem forgalmazunk, reméljük, valaki majd érdeklődik” – nyilatkozat portálunknak.

Az alistáli Sátor Tamás vállalkozó megjegyezte, sok olyan vállalkozás van, ami érdekes lehet partneri viszony kialakítására, s olyanok is akadnak, amelyek bár nem feltétlenül illeszkednek a profiljukba, de a tapasztalatcsere kívánatos lehet. „Szeretnénk kibővíteni a viszonteladói körünket Magyarországon és a környező országokban. Azokat a dizájn szuvenírboltokat szeretnénk megcélozni, akik turistákat érnek el” – fejtette ki.

A felvidéki vállalkozók egyedi, sok esetben kézműves termékekkel mutatkoztak be a Kárpát Expón, ahogy a komáromi Papp Vargha Katalin is. A fiatal csokoládékészítő igyekszik rugalmasan reagálni a piaci igényekre, minden lehetőséget kihasznál  vállalkozása fejlesztése és népszerűsítése érdekében.

„2016-ban, amikor a fiatal vállalkozók éve volt, akkor sikerült bekerülnöm aközé a 30 fiatal vállalkozó közé, akik a Példakép Alapítványon keresztül az Év Példaképei lettek. Ezután a tavaly meghirdetett Baross-pályázaton sikerült elnyernem egy pályázati összeget, amiből sikerül tovább fejlesztenünk a gépparkunkat és készülhetnek azok az új termékek, amik máshol egyelőre nem készülnek” – mondta Papp Vargha Katalin.

A konferencián a külhoni magyarság vezetői egy kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programok eredményeiről. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pátja elnöke szerint fontos, hogy a gazdasági fellendülés és megerősödés érdekében összefűzzük a nemzeti kereskedő erőnket a Kárpát-medencében.

„Ezt a „határontúliságunkat“, hogy nyitni tudunk két nemzet irányába is, kevésbé éljünk meg előnyként, pedig gazdaságpolitikailag ez egy plusz, nem mínusz. Tehát azok a vállalkozók, akik bemutatják itt a felvidéki termékeket, bátran megállják a helyüket az anyaországban, a szlovák piacon is, és azzal, hogy más tájegységek vállalkozóival köthetnek és kötnek is ismeretséget, még inkább megnyitja feléjük az utat” – fogalmazott Menyhárt József.

A kétnapos gazdasági konferencia és kiállítás a kapcsolatépítést szolgálta, hogy a határon túli magyar vállalkozóknak teret adjon exporttevékenységüket kiszélesítésére egy egységes és versenyképes Kárpát-medencei vállalkozói ökoszisztéma kialakítása érdekében.

Együttműködési megállapodást írt alá az MNKH és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési megállapodást írt alá kedden Budapesten, amelynek célja, hogy a Kárpát-medencében elért agrárkutatási és innovációs eredményeket az MNKH a külpiaci kapcsolatai révén világszerte ismertté tegye. 

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a szerződés aláírását megelőzően elmondta: a Kereskedőház azt szeretné elérni, hogy világszerte megmutassa a Kárpát-medencében működő vállalkozások gazdasági teljesítményét, fejlesztéseit, termékeit, a megállapodás is ezt erősítia.    

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kiemelte: a megállapodás eredményeként az MNKH segíti majd az agrárkutatási központ által kifejlesztett agráripari és élelmiszergazdasági termékek külpiacra jutatását, a fejlesztések megismertetését a nagyvilágban.   

A szerződést a Budapesten megrendezett kétnapos Kárpát Expón írták alá.

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója emellett hat, a magyarországi és a határon túli fiatal magyar vállalkozókat tömörítő szakmai szervezettel is együttműködési megállapodást kötött a Kárpát Expo keretében, hogy még hatékonyabban támogassák a Kárpát-medencei fiatal magyar vállalkozókat a sikeres külpiacra lépésben.

Oláh Zsanett elmondta: az MNKH a Kárpát-medencében 22 irodát működtet, ezek kiemelt feladata, hogy feltérképezzék azokat a határon túli magyar vállalkozásokat, amelyek a magyarországi cégek partnereivé válhatnak. Kiemelte: a Magyar Nemzeti Kereskedőház első irodájának megnyitása óta az MNKH közreműködésével mintegy 5,7 milliárd forint összegű üzletet kötöttek a Kárpát-medencében működő vállalkozások.
A kétnapos Kárpát Expón Magyarországról és a Kárpát-medence magyarlakta területeiről 400 kiállító és több mint 1500 érdeklődő szakember vett részt.

Oláh Zsanett az MTI kérdésére elmondta: a Kárpát Expóra azért különösen büszke az MNKH, mert ez az egyetlen olyan kiállítás és szakmai rendezvény, amely igyekszik összefogni a teljes Kárpát-medence gazdasági tevékenységét, a térség vállalkozásainak fejlesztéseit. Rámutatott: a kétnapos kiállítás és szakmai tanácskozás arra ösztönzi a résztvevőket, hogy még hatékonyabban működjenek együtt, ebben jelentős közvetítői szerepet játszik a Magyar Nemzeti Kereskedőház.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »