Felvidéki Tárogatós Találkozó Párkányban

A Memoriae Patrum Honismereti Társulás és a Rákóczi Tárogatós Egyesület felvidéki tagjai tárogatós találkozót szerveztek Párkányban. A pénteki megnyitón a találkozó ötletgazdája, Vecserke Péter és Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum (Őseink emlékére) Honismereti Társulás elnöke köszöntötték a Kárpát-medence tárogatósait.

A Felvidéki Tárogatós Találkozóra már harmadik alkalommal került sor, melyre Magyarországról, Székelyföldről és a Felvidékről érkeztek tárogatósok. Már pénteken elkezdődtek a bemutatkozások. Dajka Mihály Csíkszentkirályból, Both Béla Csíkcsicsóról, Részegh István Csíkszentmártonból, Václav Tihamér Fűrről (Felvidék), Hurtik Imre Győrből, Fehér László Esztergomból, Borsós István Pécsről, Farkas Béla Szajkról, Kis Gy. László Kapuvárról, Pej Kálmán Dunabogdányból, Tóth József Leányfaluból és Strausz János Pécsről érkezett.

Pénteken este Párkányban a Duna parti sétányon szólaltak meg az édesen bús kurucromantikával telített dallamok, mint a Krasznahorka büszke vára vagy a Csínom Palkó. Ám hallottak moldvai csángó dalokat és vajdasági nótát is.

Szombaton koncertkörútra indultak, s különböző, főleg háborús és egyházi emlékeinket őrző színhelyeken adtak rögtönzött koncertet. Szombaton délelőtt az esztergomi Szent Tamás-hegyen csendült fel a nóta, majd a Keresztény Múzeumot látogatták meg.

Hírdetés

A délután is mozgalmasan telt, háromkor Barton a II. világháborúban a jelenlegi Szlovákia területén elesett magyar katonákért szólaltak meg a szívfacsaró dallamok, könnyeket csalva a közönség szemébe. Befejezésképpen Fehér László tárogatójának kíséretében a közönséggel elénekelték nemzeti imánkat.

Innen Szőgyénbe vezetett a tárogatósok útja, ahol szintén a falu központjában található háborús emlékműnél játszották dalaikat. A tárogatósok előadását Méri Matyi Tompa Mihály A Gólyához című versével nyitotta meg. Ezt követően Dajka Mihály csíkszentkirályi tárogatós játszotta el a vers megzenésített változatát. Itt is a nemzeti imánk közös éneklésével ért véget a rögtönzött örömzenélés.

Napjainkban nem valaki ellen szólít, hanem arra kér, hogy védjük meg történelmi értékeinket. Így jellemezte a tárogatót Kis Gy. László kapuvári tárogatóművész.

A találkozó vasárnap zárult egy igazi tárogatós örömzenéléssel, az esztergomi bazilikával szemben, a párkányi Duna sétányon.  A jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak el a bazilika árnyékában, abban bízva, hogy jövőre ismét szórakoztathatják Párkány és vidéke lakosságát.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »