Felvidéki szerzők írásai a Bécsi Napló idei 5. számában

Felvidéki szerzők írásai a Bécsi Napló idei 5. számában

A Kárpát-medence legaktuálisabb híreivel, de a nagyvilág eseményeinek ismertetésével örvendezteti meg olvasóit a Bécsi Napló idei 5. száma.

A címoldalon Georg Paul Hefty cikke napjaink valamennyiünket érintő témájával, a béke esélyeivel foglalkozik az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Ezen az oldalon kezdődik majd a 3.oldalon folytatódik az ugyancsak az orosz-ukrán háborút és ennek okán a lengyel-magyar kapcsolatokat összefüggésbe hozó írás T.Kovács Péter tollából.

Fetes Kata bemutatja Nagy-Britannia nemrég kinevezett miniszterelnök asszonyát Mary Elizabeth Trusst. A második oldalon közlik az immár 16. alkalommal megrendezett Kufstein konferencia programját. Ez a tanácskozás egyben összmagyar világtalálkozásnak is felfogható, ahol a földkerekség valamennyi pontján élő jeles személyiségek-előadók keresik az együttműködés lehetőségeit, a kisebbség megmaradásának járható útjait.

Csáky Zoltán Esti kérdések címú írásában felidézi a harminc éve indult Duna Televízió egyik legnézettebb műsorának, az Esti kérdésnek vendégeit és máig érvényes megállapításait. Galambos István figyelemfelkeltő írása a Négy nap című film tanulságait részletezi, amely az 1956-os forradalomnak állít emléket. A Nemzetközi Sajtószemle ezúttal is a nagyvilág érdekességeit ismerteti.

Csáky Pál Felbolydult világ című írása a lassan véget érő 2022-es év történéseit veszi górcső alá. Felhívja a figyelmet arra, hogy új világrend van kialakulóban, amelyben nem lesz könnyű az államoknak megtalálni a helyüket, de az együttműködés, a béke, a békesség érdekében mindenkinek érdeke erre törekedni.

Másréti Kató Zoltán Feljegyzések a holtak házából címmel a nyugat és Oroszország viszonyát, Oroszország jövőjét boncolgatja. Hírt adnak arról is, hogy Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából a budapesti Nemzeti Színház Bécsben bemutatta az író Vitéz lélek című színjátékét.

Hírdetés

Nagyon aktuális témát feszeget Birtalan Iván Hiányoznak az orvosok és egészségügyi dolgozók című írása, amely egyaránt sújtja a Kárpát-medence, de Ausztria egészségügyi ellátását is. Palágyi István György csehországi szerző a környezetvédelem időszerű kérdéseit taglalja annak kapcsán, hogy mit tesz a környezetvédelem érdekében Csehország jelenleg, amikor átvette az Európai Tanács soros elnökségét.

Rövid interjúban mondja el Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet leköszönő elnöke az intézet küldetését, feladatait, kitérve arra is, hogy a továbbiakban az intézet hátterét biztosító Alapítvány kuratóriumának elnökhelyetteseként segíti a további közérdekű működést.

A hetedik oldalon a szerbiai-vajdasági, az ukrajnai-kárpátaljai, a romániai-erdélyi tudósítók számolnak be hazájuk fontos történéseiről.

Bika Julianna részletes írása az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Múzeuma létrejöttéről és működéséről tájékoztat, Döme Zsuzsanna pedig a sárvári Huszármúzeumot mutatja be.

A további oldalakon a bécsi Collegium Hungaricum múltjáról, Nagymihály Zoltán tollából a II. Erzsébet halála után Nagy-Britanniában várható változásokról, Tamási Áron életútjáról, a 25 éves Százak Tanácsa tevékenységéről olvashatunk tanulságos beszámolókat. A könyvismertetések Szakály Sándor Talpra állás Trianon után, Bakonyi István Arcvázlat Bence Lajosról című műveiről szólnak. A Bécsi Napló idei 5. számát Schügerl-Tóth Emőke festményeivel illusztrálták. A Bécsben kéthavonta megjelenő folyóiratot valamennyi országba eljuttatják, ahol magyarok élnek, és a szerkesztőség továbbra is várja az életükről szóló beszámolókat.

(BM/Felvidék.ma)  


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »