Felvidéki munkanélküliség: Az országos adatok jól, de a magyarlakta járásokban mégsincs áttörés

Országos szinten tovább csökkent a munkanélküliség Szlovákiában a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal novemberi statisztikája szerint. Ez összességében a 16 magyarlakta járásra is igaz. A déli járások (Pozsony és Kassa nélkül) összesített munkanélküliségi rátája 7,51 százalék, szemben az országos 5,95 százalékos adattal. Pozsonnyal és Kassával együtt a déli régióban az állástalanok aránya 6,27 százalékos.

Minden harmadik munkanélküli a magyarlakta járásokból kerül ki (miközben minden negyedik lakos tartozik ide). Az ezer lakosra jutó állástalanok száma délen ráadásul hónapok óta – kis mértékben bár – de nő, ami az északi és déli régió közti szakadék növekedését jelzi foglalkoztatottság terén. Pozsony és Kassát nem számolva az északi (nem magyarlakta) járások munkanélküliségi rátája 5,64 százalékos, vagyis jobb, mint az országos átlag.

A legalacsonyabb állástalanság országosan és felvidéki viszonylatban is Galántán van (1,99 százalék). A déli régióban tovább haladva a Nyitrai járás következik 2,95 százalékponttal, majd a Dunaszerdahelyi járás 3,11 százalékkal.

Két magyarlakta járásban nőtt az állástalanok aránya: a Nagymihályi járásban 48-cal volt több a nyilvántartott munkanélküli novemberben, mint októberben. Hasonló helyzet a Nagyrőcei járásban, ott 56-tal szaporodtak meg az álláskeresők.

Hírdetés

Legjobb és legrosszabb tíz adat

A 10 legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező szlovákiai járásból egyetlen egy, a Galántai magyarlakta. A legjobb tízes listán szereplő régiók mindegyikénél 3 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. A Nyitrai járás a 11., a Dunaszerdahelyi pedig a 15. a sorban. A

A legmagasabb állástalansággal küzdő járások között ellenben négy magyarlakta is van: a Tőketerebesi járás (13,21 százaléka), a Nagyrőcei járás (14,53), a Rozsnyói járás (15,98 százalék) és az országos sereghajtó Rimaszombati járás (19,22 százalék).

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »