Felvidéki munkanélküliség: Az állástalanok számának csökkenése a vidéken szinte megált, negatív fordulat jöhet

Felvidéki munkanélküliség: Az állástalanok számának csökkenése a vidéken szinte megált, negatív fordulat jöhet

A szlovákiai munkaügyi hivatalok statisztikái szerint 6,28 százalékra csökkent az állástalanok aránya júniusban. Ez az előző hónaphoz képest  mindössze 0,07 százalékpontos javulást jelent csak, ami annyira kicsi, hogy nem zárhatjuk ki a forduló lehetőségét – vagyis a csökkenésből növekedés lehet.

Annál is inkább, hogy sok ipari és főleg, energiaigényes gazdasági ágazatban elbocsátásokat jelentette be. Az őszi és tél szezon energiaellátási bizonytalanságai mellett továbbra is iszonyatosan magasan jár az energia ára, amit a piaci árakat fizető vállalatok közül néhány nem tud vagy nem akar tovább elviselni.

A 16 magyarlakta járás együttes munkanélküliségi rátája 7,74 százalékos, ami az elmúlt hónaphoz képest 0,19 százalékpontos javulás.

Mindenképp érdemes lesz figyelni az augusztusi adatokat is, mert a déli járások jellemzően érzékenyebben reagálnak a gazdasági sokkokra: baj esetén gyorsabban nő az állástalanok aránya, mint az országos vagy északi átlag.

Hírdetés

A trendforduló lehetőségét támasztja alá az is, hogy az északi járásokban (Szlovákia 79 járásból levonva a két nagyvárost és a 16 magyarlakta járást) az állástalanság mértéke 6,18 százalék. Itt a 0,01 százalékpontos javulás gyakorlatilag nullát jelent, vagyis a vidéken megállt az állástalanok számának csökkenése, és csak a két nagyváros statisztikája javított az országos átlagon.

Ugyanakkor 1,5 százalék alá csökkent az országos átlag és a magyarlakta járások munkanélküliségi mutatója közti különbség, ami egyértelműen jó jel, a kérdés, hogy mennyire lesz tartható ez az irány.

Hét járás 10 százaléknál magasabb munkanélküliséggel küzd, nyolc járásban országos átlagnál rosszabb a mutató. Részletek alább:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »