Felvidéki magyar kortárs képzőművészek tárlata Selmecbányán

Felvidéki magyar kortárs képzőművészek tárlata Selmecbányán

A vajkai IN SITU művésztelep tizenkét magyar képzőművésze mutatkozott be a selmecbányai Schemnitz Galériában tartott csoportos tárlaton. A kiállítás az eddigi művésztelepeken megszületett alkotások seregszemléje, beszámolói tárlata.

Mint a megnyitón Gyenes Gábor, a kiállítás kurátora kifejtette: 2017 óta szervezik meg Vajkán az IN SITU művésztelepet, 2019 óta meghatározott koncepció mentén készülnek az alkotások. A művésztelepen a képzőművészet számos szegmenséből hívnak alkotókat. Festőművészek, grafikusok, fotográfusok, építészek, filmművészek közösen alkotnak a nyári időszakban megvalósuló szimpóziumon.

A művésztelep résztvevői a településről és annak környezetéből érkező impulzusokra reagálnak.

A hagyományosan tíz napos szimpózium az együttgondolkodás mentén a közösséget erősítő alkalom, ahol az alkotás mellett az eszmecsere és az együttlét élményére is összpontosítanak – hangzott el a megnyitón.

A selmecbányai tárlaton főleg felvidéki képzőművészek alkotásai jelennek meg. Legkülönfélébb képzőművészeti műfajok, alkotási technikák, látás és ábrázolási módok adják meg a kiállítás egységességét. Kollázsok, grafikák, fotográfiák mellett multimédiás alkotások, faszobrok, szövegrészletek és vizuális filmetűdök egyaránt megjelennek a kiállítás anyagában.

A Schemnitz Galériában az alábbi művészek alkotásai láthatóak: Aradszký Richárd, Csanda Máté, Ferdics Béla, Funczik Mónika, Funczik Mónika, Gyenes Gábor, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka, Václav Kinga és Egervári Júlia.

„Az IN SITU művésztelepünkön mára már kialakult a meghívott művészekből egy állandó művészeti közösség. Ugyanakkor nyitottak vagyunk új képzőművészek befogadására az együttgondolkodás és közös alkotás jegyében” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Gyenes Gábor.

Hírdetés

Hozzátette: a művésztelep témája Vajka és térsége, a Kis-Csallóköz. Ez a téma szűkebb és tágabb szinten is értelmezhető.

A természeti és az épített környezet folyamatosan kínálja a téma sokszínű feldolgozását – véli a művésztelep szervezője.

A szimpóziumon terítékre kerül a közösségeinket a napjainkban igen foglalkoztató természetvédelem, a környezettudatosság, az emberek közti viszonyok.
Ezt a koncepciót tükrözik a felhasznált anyagok is. Minimális, általában természetes és újrahasznosított eszközökkel dolgoznak.

A hagyományosan július és augusztus fordulóján megtartott tíz napos művésztelepen film és fotók segítségével rögzítik az alkotási folyamatokat. A meghívott résztvevők javarészt felvidéki magyar képzőművészek.

Az IN SITU szimpózium tavaly óta szervez csoportos tárlatokat a művésztelepen készített alkotásokból. Mint Gyenes Gábor elmondta: mostanra gyűlt össze az az anyag, amelyből egy minőségi kiállítást tudtak installálni.

2021-ben a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában, valamint a budapesti MAMÜ Galériában állítottak ki. Idén két tárlatot nyitottak meg, a Schemnitz Galéria mellett szeptember folyamán Isztambulban voltak láthatóak a művésztelepen született alkotások gyűjteménye.

A selmecbányai Schemnitz Galériában december elejéig látható a csoportos tárlat. A rendezvény a KULTMINOR támogatásával valósult meg.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »