Felvidéki iskolabuszok a biztonság és az anyanyelven történő oktatás szolgálatában

Felvidéki iskolabuszok a biztonság és az anyanyelven történő oktatás szolgálatában

A magyar állam hathatós támogatásának köszönhetően a Rákóczi Szövetség irányítása mellett a szeptemberi iskolakezdéshez tizenöt felvidéki településre tizenhat iskolabusz érkezik. Amint a nagysallói sajtótájékoztatón elhangzott: a felvidéki magyar tanintézményekhez kerülő járművek a biztonságos közlekedés és az anyanyelven történő oktatás szolgálatában állnak majd.

A január 27-én Nagysallón megrendezett tájékoztatón megjegyezték, szeptembertől a felvidéki szórványterületen, illetve nyelvhatáron lévő település magyar alapiskolájába segítik a gyermekek iskolába járását a Rákóczi Szövetség iskolabuszai.

Az iskolabuszok célja, hogy az érintett területeken segítsék az alapiskolák biztonságos elérését a kisgyermekek részére és megkönnyítsék a szülők magyar iskolaválasztási döntését.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elsőként kitért arra, hogy az idei tanévben a felvidéki magyar tanintézményekben 312 gyermekkel többet írattak be az előző évi létszámhoz viszonyítva. Ennek is köszönhetően három százalékkal nőtt a magyar iskolákba íratott gyerekek aránya a magyarok által lakott járásokban – fejtette ki.

Mindezen sikerekért köszönetet mondott a szülőknek, a pedagógusoknak, az iskolavezetőknek, akik a gyermekek boldogulását szem előtt tartva, a magyar közösségek megmaradása érdekében biztosítják az anyanyelven történő oktatást.

A magyar iskolaválasztás ügye nem csupán a helyi közösség ügye, az anyaországi szervezetek, magánszemélyek, önkormányzatok is nagyban támogatják ezt. Ezzel is hitet ad az itteni magyaroknak, hogy az identitásukat megtartva van jövőjük a szülőföldön – véli az elnök.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: a Rákóczi Szövetség folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, támogatási formákat, amelyekkel a magyar iskolaválasztást segíthetik a magyar közösségekben. A szeptembertől beindítandó iskolabuszok e támogatási forma következő, jelentős lépcsőfokát jelentik.

Első lépésként tizenöt település kap iskolabuszokat. A települések jelentős része a szórványvidéken, illetve a nyelvhatáron található. A járművek alapvetően nyolc plusz egy személyesek, emellett közepes méretű autóbuszok is szolgálatba állnak majd.

– sorolta a részleteket Csáky Csongor.

Hírdetés

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke tájékoztatójában kiemelte: a beíratott gyermekek számának emelkedése is bizonyítja, hogy

Mint jelezte, a Rákóczi Szövetség közel húsz éve támogatja a magyar iskolaválasztást. „Az iskolabusz program óriási segítség közösségeink számára, hiszen az iskoláink megtartása hozzájárul a közösségeink megmaradásához is” – szögezte le a Szövetség elnöke.

Mint hozzátette: a közösségeink erősítése mellett a biztonságos közlekedést is szolgálja a most beinduló program. Az iskolabuszok a gyermekeket az otthonaikból közvetlenül az iskola épületéhez szállítják majd, s a tanítás után vissza is juttatják őket. A program több mint kétszáz gyermek iskolába járását könnyíti meg – húzta alá Forró Krisztián.

Az iskolabuszok főleg a gazdaságilag kevésbé fejlesztett térségekbe kerülnek – ezt már Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke fejtette ki.

Az alelnök felvázolta a Garam és az Ipoly menti gazdasági változásokat, melyek kihatnak az itt élő magyar közösségekre, annak demográfiai fejlődésére. Mindez sajnos hozzájárul ahhoz, hogy számos településen ellehetetlenítették a tanintézményen fenntartását. Az iskolabusz program segíti a peremvidék magyarságának megmaradását.

Lőrincz Katalin, a lévai Juhász Gyula Alapiskola nemrégiben megválasztott igazgatója az érintett tanintézmények nevében vázolta fel a program jelentőségét. Beszédjét a múlt, a jelen és a jövő koncepciójában mondta el. Mint jelezte: a múlt értékeire építve, a jelenben értelmezve azt, bizakodva tekintünk a jövőbe.

Röviden felvázolta, a hetvenes években a magyar iskola helyben fellelhető volt a legtöbb felvidéki magyar család számára. A kilencvenes években jelentősebb változás állt be, megszűntek a kisiskolák, az anyanyelvi oktatás távolabbra került az otthonoktól. Az utaztatás befolyásolta a családok életét – elevenítette fel az igazgató.

„Mi, nyelvhatáron élők jelen esetben küzdünk a gyermekek létszámának megtartásáért. A Rákóczi Szövetség támogatása esélyt ad arra, hogy a gyermek elérje a földrajzilag legközelebb eső anyanyelvű oktatási intézményt” – hangsúlyozta Lőrincz Katalin.

A kiselsősök utaztatása és szállítása a gyermekek védelme mellett az elérhető anyanyelvű oktatás megszerzését is támogatja – mondta végezetül a lévai alapiskola vezetője.

Az említett tizenöt településre augusztus folyamán érkeznek meg az iskolabuszok.

A Rákóczi Szövetség kisfilmje az iskolabusz programról ITT tekinthető meg.  

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »