Felvidéki fiatal is részt vett a HUNINEU gyakornoki programján

A HUNINEU Alapítvány az idén tavasszal pályázatot hirdetett a nemzetrészek magyarságának európai uniós érdekképviselete iránt érdeklődő külhoni magyar fiataloknak, hogy egy brüsszeli tanulmányút keretében nyerhessenek betekintést az európai intézmények működésébe és a magyar lobbitevékenység hátterébe.

Mint ismeretes, a HUNINEU Iroda létrehozásával az alapítvány egy olyan szervet hívott életre, amely naprakész információval tud szolgálni az Európai Unió intézményei, illetve a körülöttük zajló diplomáciai élet szereplői számára a magyar közösségek helyzetéről, törekvéseiről, valamint a magyar nemzetpolitika fejleményeiről.

A brüsszeli tanulmányúton a Felvidéket Pásztor Bence képviselte, aki lényegében beleszületett a civil tevékenységbe. A Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesületben szerzett tapasztalatot arról, hogy mit jelent az ifjúsággal, valamint a családokkal végzett önkéntes munka. A HUNINEU gyakornoki programja által azonban lehetőséget kapott arra, hogy teljesebb képet alakíthasson ki az új ismeretek és tapasztalatok által az EU működéséről.

A program Budapesten, az Országházban vette kezdetét, ahol Pappné Farkas Klára főosztályvezető, a HUNINEU Alapítvány Igazgatóságának elnöke fogadta a négy határon túli fiatalt, akik Erdélyből, a Délvidékről, Kárpátaljáról és a Felvidékről érkeztek. A gyakornoki program fő céljainak ismertetését követően betekintést kaptak a HUNINEU Alapítvány működésének részleteibe is.

Mint megtudták, az alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért a magyarországi parlamenti pártok által létrehozott szervezet, amelynek célja, hogy megfelelően tájékoztassa az európai uniós közvéleményt és intézményeket a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről, terveiről, céljairól.

Hírdetés

A felvidéki gyakornok kifejtette, hogy dr. Szabó Ádámmal, a HUNINEU Alapítvány titkárával már Brüsszelben találkoztak, aki részletesen ismertette, miért fontos ez a szervezet, működésük által hogyan lehet jobban kihasználni az EU által nyújtott támogatásokat. Ismertette a kuratóriumot, ahol a magyar pártok képviseltetik magukat. Elmondta, hogy a különböző lobbitevékenységekkel próbálják segíteni a külhoni magyarokat. Ismertette, hogy a kuratórium évente egyszer tart ülést, ahol megvitatják a fontosabb kérdéseket és az év többi napján pedig a HUNINEU munkatársai végzik elkötelezetten a munkát.

Schnörch Annamária, a HUNINEU Iroda munkatársa elmondta a négy határon túli fiatalnak, hogy munkája során azzal segíti a külhoni magyarokat, hogy az anyaországban is több lehetőségük legyen a támogatások felhasználására. Továbbá felhívja az európai tagállamok képviselőinek a figyelmét arra, hogy nemcsak Magyarországon beszélnek magyarul, hanem további országokban is, akik támogatásra és együttérzésre szorulnak. Ezért elmondhatjuk, hogy az információ áramlásában is nagy szerepet töltenek be az iroda munkatársai.

A gyakornoki program résztvevői: Gerczuj Tímea Irma (Erdély), Kisari Bettina (Kárpátalja), Vékony Beáta (Délvidék) és Pásztor Bence (Felvidék) a továbbiakban megismerkedtek a Balassi Intézet munkájával, majd számos terület képviselői szélesítették a fiatalok látószögét.

Találkoztak többek között Puskás Dórával, a Brüsszeli Állandó Iroda munkatársával, Urbányi Péterrel, a Magyar Fejlesztési Központ külső munkatársával, dr. Baranyi Magdolnával, a Régiók Bizottsága magyar koordinátorával, dr. Varga Péterrel, az Állandó Képviselet nemzetpolitikával és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó diplomatájával. Majd Tavasz Petra körbevezette a fiatalokat az Európai Parlament épületében.

A mentorprogramot összegezve Pásztor Bence portálunknak elmondta: „Nagyon tetszett a HUNINEU gyakornoki programja és minden fiatalt arra buzdítok, hogy ha módjuk van rá, használják ki a különböző mentorprogramok által nyújtott lehetőségeket, hogy ezáltal egy teljesebb világképet kapjanak. Végezetül szeretném megköszönni a HUNINEU munkatársainak és a kuratórium tagjainak, hogy kiállnak a magyarságért és a helyes célokért.”


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »