Felvidéken júniustól kezdhetnek oltani a Szputnyikkal

Szlovákiában várhatóan júniustól kezdhetik használni a koronavírus elleni orosz Szputnyik V oltóanyagot – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Vladimir Lengvarsky egészségügyi miniszter bejelentésére hivatkozva szerdán.

"Megkaptuk az orosz féltől a végleges állásfoglalást, a jóváhagyást (az oltóanyag) használatára" – jelentette ki Lengvarsky, hozzátéve: azt feltételezi, hogy az orosz oltóanyagot már júniusban bevezethetik a szlovák oltási programba. A tárcavezető kifejtette: a Szputnyik V bevizsgálásának Magyarországról kapott eredményei elégségesek, az oltóanyaggal szemben a szlovák gyógyszerfelügyeletnek (SÚKL) sem volt fenntartása, így már csak a kötődő logisztikai feladatok várnak megoldásra, ami egy-két hetet vehet igénybe.

Hírdetés

Szlovákiának jelenleg 200 ezer adag felhasználásra váró Szputnyik V oltóanyaga van, ugyanakkor további adagok leszállítása esedékes, tekintve, hogy a pozsonyi kormány márciusban 2 millió adagot vásárolt belőle. Az orosz vakcina beszerzése kapcsán több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »