Felvidéken először: Gútán a magyar nemzeti himnuszt is elénekelték a képviselők az alakuló ülésen

Felvidéken először: Gútán a magyar nemzeti himnuszt is elénekelték a képviselők az alakuló ülésen

Gútán, a Komáromi járás második legnagyobb városában Horváth Árpád (Szövetség) 16 éves regnálása után döntöttek úgy a lakosok, hogy független polgármestert választanak Halász Béla személyében. A tegnapi alakuló ülésen Felvidéken első alkalommal (nincs forrásunk arról, hogy bárhol eddig megtörtént volna) nemzeti imánkat is elénekelték a kötelező szlovák himnusz mellett a képviselők. Emellett döntöttek a bizottságokról és arról is, hogy a polgármester fizetése a törvényi alap 25 százalékával növekszik, így Halász Béla havi 4250 euró vihet haza. A gútai lakosok először követhették élőben a testületi ülést a helyi televízió közvetítésének köszönhetően.

Gútán, ugyan több megszakítással, de zökkenőmentesen zajlott az első alakuló ülés, melyen esküt tettek az újonnan megválasztott képviselők és az új polgármester, illetve beiktatták az új alpolgármestert (a polgármester javaslatára), Kárpáty Ernőt is, aki a legkevesebb szavazatot kapta az induló polgármesterjelöltek közül – Halász Béla (független) kapta a legtöbb szavazatot (1548), Horváth Árpád (Szövetség) 1437 szavazattal második lett, Kárpáty Ernő (független) 781 szavazattal az utolsó helyen végzett.

Az alakuló ülésen a törvénynek megfelelően elhangzott a szlovák himnusz, melyet követően a leköszönő polgármester elmondta, 1993-től dolgozik a városi hivatalban, 2006-tól, azaz 16 éven keresztül úgy, mint a város első embere. Megköszönte a családtagok és eddigi munkatársak támogatását, akiknek köszönhetően több mint 200 testületi ülést levezényelt az elmúlt években. Mint mondta, önkormányzati és megyei képviselőként is a város érdekeiben dolgozik majd tovább.

Az új polgármester és a 17 fős képviselő felesketését követően Halász Béla ünnepi köszöntőjében kiemelte, egy büszke város büszke polgármestere kíván lenni. Hangsúlyozta, a választók megszavazott bizalma kötelezi őt és a megválasztott képviselőket is.

Külön kiemelte elődje, Horváth Árpád eredményeit, aki négy választási cikluson keresztül tudta megőrizni polgármesteri székét. Érdekességként megemlítette, a 16 év alatt 17 kihívója akadt, és méltán ott a helye Gúta történelmében, hiszen eddig senki nem volt képes ennyi cikluson keresztül regnálni a polgármesteri székben.Kiemelte, azt szeretné, hogy Gúta egy olyan város legyen, amely ismeri és büszke a történelmére, a jelenére és azokra is, akik döntenek a sorsáról.

„Egy büszke város büszke polgármestere szeretnék lenni” – fogalmazott. Ezt követően szólította fel a képviselőket, énekeljék el közösen nemzeti imánkat. Felvidéken – feltehetőleg első alkalommal – Csallóköz csücskében, az újonnan felesketett képviselők közösen elénekelték az alakuló ülésen a magyar nemzeti himnuszt.

Az új képviselőtestület egyhangúlag megszavazta az új alpolgármester Kárpáty Ernőt személyét, illetve a többség azt is elfogadta, hogy a leköszönő, 12 évig alpolgármesterként működő Koczkás Beáta (Szövetség) négy havi fizetésének átlagát megkaphassa. Halász Béla ennek kapcsán kifejtette: precedenst teremt ez a fajta kompenzációs juttatás, mivel a gyakorlatban nem ismer hasonló példát, ám a város jogászai biztosították a jogszerűségéről.

Hírdetés

A gútai képviselőtestület legnagyobb, hét fős frakcióját a Szövetség párt adja. Név szerint: Koczkás Beáta (elnök), Finta Zoltán, Horváth Árpád, Hájos Tamás, Madarász Róbert és Viola Miklós. Megalakult a GútaiakGútáért frakciója, melynek tagjai (4 fő): Lengyel István (elnök), Gőgh Péter, Németh Iveta és Kürti Mónika. A Közösen Gútáért frakció tagjai, szintén 4 fő: Kárpáty Ernő (elnök), Samu István (alelnök), Forró Tibor és Ferencz László. Függetlenként Angyal Béla és Kögler Zoltán tagjai még a 17 fős gútai képviselőtestületnek.

Megalakult a hat tagú Városi Tanács, amelynek tagjai az automatikusan taggá váló Kárpáty Ernő alpolgármester mellett Angyal Béla (független), Koczkás Beáta (Szövetség), Lengyel István (Gútaiak Gútáért), Németh Iveta( Gútaiak Gútáért)és Viola Miklós (Szövetség).

Ehhez hozzászólva, a Szövetség frakciója időt kért, mert nem volt tudomásuk arról, hogy a szociális- és lakásügyi bizottságról leválasztják az egészségügyit. A szünet után Koczkás Beáta frakcióvezető indoklásában megjegyezte, nem értenek egyet a bizottság kettéválasztásával, mégpedig ezért nem, mert a városoknak, községeknek nincs semmilyen kompetenciája az egészségügy területén, leginkább a szociális törvény az, ami keretén belül működhet a bizottság. Ennek híján a szociális bizottságról leválasztott egészségügyi bizottság munkatöltetét is nehezen meghatározhatónak tartják, így azt nem támogatják – jegyezte meg a Szövetség frakcióvezetője.

A polgármester ezzel nem értett egyet, véleménye szerint az egészségügyi bizottságra azért van szükség, mert Gútán hiába épült fel az új egészségügyi központ, nincsenek szakorvosok. A bizottság feladata épp az lenne, hogy kidolgozza azokat a feltételeket, amelyeknek köszönhetően a gútai szakorvosi szolgálat vonzóvá válhat.

A többi bizottság és azoknak elnöki pozícióiról konszenzus született, nagy többséggel szavazta meg a képviselőtestület. Így lett a pénzügyi bizottság elnöke Kögler Zoltán (független), az iskolaügyé maradt Madarász Róbert (Szövetség). A környezetvédelmi és árvízvédelmi bizottság elnöke Árgyusi Imre maradt (Szövetség), a sport és ifjúsági nevelési bizottság elnöke Gőgh Péter (Gútaiak Gútáért), míg az újonnan alakult kulturális bizottság elnöke Samu István lett. Újabb bizottságok is alakultak: az energetikai és vállalkozói bizottság elnöke Forró Tibor (Közösen Gútáért), míg az idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatkért bizottság elnöke Horváth Árpád (Szövetség) lett. Érdekesség, hogy az építésügyi és városfejlesztési bizottság élére egy külsős, Király Tibor építész került, akit 10 igen, 6 tartózkodás és egy ellen szavazás mellett választottak a pozícióba. A közrendvédelmi bizottság elnöki tisztségére nem érkezett javaslat.

A testületi ülés végén mind a 17 képviselő megszavazta az új polgármester fizetésének emelését, az első ciklusának első napján. A törvényből kifolyólag járó alapösszeget a testület jóváhagyása alapján 25 százalékkal egészítették ki (kb. 850 euró), így Halász Béla havonta 4250 eurót vihet haza a több mint 10 ezer lakosú kisváros polgármestereként.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »