Felvidék tót kormánya jelentősen csökkenti az orosz gáztól való függőségét

Szlovákia júniustól jelentősen csökkenti függőségét az orosz gázszállításoktól azáltal, hogy alternatív gázmegállapodásokat kötött – közölte Richard Sulik miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter pénteken, akit a tót televízió idézett.

Sulik azt monda, hogy az ún. Szlovákia június 1-től 65 százalékkal csökkenti az orosz gáztól való függőségét, az ország gázellátása 2023 végéig garantált. A teljes szlovák fogyasztás fedezetéül szolgáló földgáz mintegy 32 százaléka Norvégiából származik majd, csaknem 34 százaléka pedig cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában horvát, olasz, belga és brit kikötőkből érkezik.

Rámutatott arra, hogy az ország gázkereslete évi mintegy 5 milliárd köbméter, és hogy továbbra is vásárolnak majd földgázt Oroszországtól, amellyel 2029-ig van érvényes szerződése a szlovák állami földgázipari vállalatnak (SPP).

Sulik rámutatott arra, hogy július 10-ig a különböző irányokból beérkező gázszállítmányok annyira feltöltik a tározókat, hogy az 2023 március végéig szavatolja a biztonságos gázellátást.

Szlovákia gázszükségletének mintegy 85 százalékát fedezik jelenleg az orosz szállítások.

Hírdetés

Ugyancsak pénteken Eduard Heger szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán arról számolt be, hogy elkészült a Felvidék és Lengyelország közötti 164 kilométer hosszú gázvezeték, ami hamarosan tesztelési módba kerül.

A gázvezeték üzembe helyezése Heger szerint erősíti Szlovákia energiabiztonságát. "Szlovákia az orosz olaj- és gázszállításoktól leginkább függő országok közé tartozik. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy alternatív beszerzési forrásokat és módokat találjunk" – írta a miniszterelnök.

A vezeték lengyelországi szakasza 61,3 kilométer, a szlovákiai pedig 103 kilométer hosszú.

A tót kormányfő szerint a vezeték évi 5,1 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas, ami gyakorlatilag fedezi "Szlovákia" éves szükségletét. A vezetéken részben Norvégiából, valamint lengyel és más EU-országok kikötőiből érkezik majd a földgáz, ahová tengeri úton jut el.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »