Felvidék: Fontos munkát végeznek az Alsó-Garam menti helytörténészek

Felvidék: Fontos munkát végeznek az Alsó-Garam menti helytörténészek

A lekéri Dudich Ferenc Polgári Társulás harmadik alkalommal szervezte meg az Alsó-Garam Menti Helytörténészek Találkozóját a helyi könyvtár épületében. A szakmai programon ezúttal egy könyvbemutatót és tíz előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Bél Mátyás Bars vármegye leíró újra kiadott kötetét Martin Turóci mutatta be. Majd Juhász Gyula a párkányi dunai hidakról, Orosz Örs az első világháború utáni szoborsorsokról, Paterka Pál a geofizikai kutatásaikról, Nágel Dezső a szőgyéni templomokról, Bréda Tivadar a felvidéki katonai emlékhelyekről, Csonka Ákos a „zselízi püspökről”, Fischer-Colbrie Ágostonról, Luky János Botka Tivadar életéről és munkásságáról, Polka Pál pedig a zselízi fakastélyról adott elő.

Hírdetés

Kép: Kovács István/Felvidék.ma

A bevezető és lezáró előadást, illetve az egyes előadásokat összekötő részeket a házigazda Juhász Gábor tartotta, a helytörténészek pótolhatatlan munkáját is méltatva, akik hozzájárulnak a múlt megismeréséhez.

„Ezek a találkozók rávilágítanak arra, hogy a helytörténészek milyen fontos kutatómunkát végeznek a múlt feltárása kapcsán, hiszen a bonyolult, átfogó történelmi folyamatokat teljes egészében csak akkor érthetjük meg, ha feltárjuk annak leképződését saját régiónkban, szűkebb pátriánkban is, így lesz hagyatéka a régiónknak” – mondta el Juhász Gábor.

tsák


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »