Felvidék: A közmédia műsoridejéből 1300 órányi adás helyett 100 óra volt a magyar adás

A felvidéki magyarság nem kapja meg az ottani közmédiában neki járó műsoridőt, ezért a szlovák állami szervekhez fordul – mondta Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

    Őry Péter azt mondta: Szlovákiában törvény mondja ki, hogy az országban élő nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelő műsoridőt kell kapniuk a közmédiában, ez a rendelkezés azonban mindmáig nem teljesül. A magyarság aránya Szlovákiában a legutóbbi népszámlálás szerint 8,5 százalék, ám ennél jóval kisebb a magyar nyelvű műsorok aránya az ottani közmédiában. Például 2018-ban a szlovák köztévé összesen 16 ezer 630 órányi műsort közvetített, ebből azonban csak alig több mint 100 óra volt a magyar adás, ami 0,6 százalékos nemzetiségi aránynak felel meg. A magyar kisebbségre szánt műsoridőből tehát mintegy 1300 órányi hiányzik.
    Hozzátette: A törvényi rendelkezés az ukrán, ruszin, roma kisebbségek esetében sem teljesül – tette hozzá.
    Az állami szervek egyes képviselői a törvény végrehajtásának elmaradásával kapcsolatban arról beszéltek, hogy hiányoznak a személyi, illetve pénzügyi feltételek – mondta Őry Péter, ám ez a kisebbségi politikus szerint inkább csak kifogás.

Hírdetés

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Felvidék: A közmédia műsoridejéből 1300 órányi adás helyett 100 óra volt a magyar adás appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »