Felvették a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét

Felvették a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét

A Hungarikum Bizottság legutóbbi, 25. jubileumi ülésén felvette a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét, beemelve azt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába.
A Magyar Unitárius Egyház tájékoztatása szerint a vallásszabadság törvénye hungarikummá nyilvánításának folyamatát az egyház kezdeményezte 2017-ben. Első lépésként az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság 2017. november 20-i ülésén erdélyi magyar értékké nyilvánította a törvényt. Ezt követően a Magyar Unitárius Egyház és az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság közösen terjesztette fel a dokumentációt a Hungarikum Bizottságnak.

Hírdetés

Az Erdélyi Országgyűlés által 1568-ban elfogadott vallásszabadság törvénye Erdély és a magyarság egyik legfontosabb szellemi kincse,

amely a világon először mondta ki a gyülekezetek szabad, lelkiismeret és hit szerinti lelkészválasztás jogát, ami elejét vette az Európa-szerte zajló vallásháborúknak. E törvény kihirdetésétől számolja a Magyar Unitárius Egyház intézményi létrejöttét.

A bizottság csütörtöki döntésével megnyílt a lehetőség a vallásszabadság törvénye hungarikummá nyilvánításához – közölte az unitárius egyház.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »