Felvételi: a gazdaságtudomány és az ELTE az élen

Közel 75 ezer hallgató felvételt nyert felsőoktatási intézménybe az általános felvételi eljárás során – mondta Palkovics László oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László kifejtette: a felvett 74 652 hallgató közül állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en kezdhetik meg tanulmányaikat, míg költségtérítéses formában 17 541-en tanulhatnak majd. Mind az általános, mind a keresztféléves eljárásban felvettek száma emelkedett.

Alap- és osztatlan képzésben a legtöbben (17,6 százalék) gazdaságtudományi képzésre kerültek be, ezt követi a műszaki terület (15,9 százalék), a pedagógusképzés (12,8 százalék) és az informatika (8,9 százalék).

Az államtitkár elmondta: bár az adott évben érettségizők száma évek óta csökken, ez az érettségiző felvettek számában nem jelentkezik, az konstansnak tekinthető.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke közölte: a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ. A második és harmadik helyen csere történt tavalyhoz képest – jelezte. Negyedik helyen a Debreceni Egyetem áll, utána a Pécsi Tudományegyetem jön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »