Felütötte fejét a bárányhimlő

Felütötte fejét a bárányhimlő

A temesvári Victor Babeş Járványkórház orvosai szerint a Covid-járvány elleni védekezés feloldásával a megyében robbanásszerűen megnőtt a bárányhimlős (varicella) esetek száma.

A kórház járványorvosa, Adelina Marinescu szerint a járóbeteg-osztályon bárányhimlővel jelentkezők többségénél a betegség enyhe formája alakult ki, amely nem igényel kórházi kezelést. Az esetek többségében a betegek a háziorvos gondozása és ellenőrzése alatt maradhatnak, de ha szövődmény alakul ki, gondos kórházi megfigyelésre van szükség. Az egyik szövődmény az agyvelőgyulladás, melynek tünetei között van a magas láz, fejfájás, hányás, reflex- és mozgászavar, járászavar.

Hírdetés

„A védőoltás a legjobb módja a védekezésnek. A varicella elleni védőoltás azonban nem szerepel a gyermekek oltási ütemtervében, de a szérumot a kicsik kilenc hónapos kora után bármikor be lehet adni. A vakcinát 12 éves korig ajánlott beadni, de felnőttek is beolthatók. A védőoltás élethosszig tartó védelmet biztosít; ehhez két dózis beadására van szükség, több mint hathetes különbséggel a kettő között” – mondja a szakember.

A bárányhimlő hólyagos, viszkető kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója, a varicella-zoster vírus közvetlen érintkezés (használati tárgyak), valamint cseppfertőzés útján levegőn keresztül (köhögés, tüsszentés, beszéd) is terjed. A lappangási idő 14 nap, de lehet ennél hosszabb is. A fertőző időszak jellemzően két hét, a lappangási idő utolsó napjaitól (azaz már az első pöttyök megjelenését megelőzően) egészen a hólyagok pörkösödéséig tart. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »