Felülkerekednek a maradáspártiak?

Felülkerekednek a maradáspártiak?

Az Egyesült Királyság ma népszavazással dönti el, tagja marad-e az Európai Uniónak. Lapunk a döntést megelőző nap érzéseit, hangulatát próbálta megragadni. Úgy tűnik, megismétlődik az, ami a tory párttal történt Londonban, és a negatív kampány visszaüt a kilépést támogatókra.

A brit történelem leghosszabb kampánya érthetően megosztotta a közvéleményt. Bár mindkét oldalt támogatták prominens figurák, összességében elmondható, hogy a maradás mellett több elismert személyiség állt ki. Legutóbb épp Harry Potter megteremtője, J. K. Rowling szólalt fel a brexit ellen. A kilépéspárti Nigel Farage által közzétett plakátról, amely sorban álló menekülteket ábrázolt Szlovéniában, alattuk a felirattal, „Töréspont”, úgy vélekedett, hogy „szinte teljes egészében a náci propagandával egyezik meg”. Ezt a megosztó kampányt kritizálta Jessica Cartwright is, aki kutató munkatárs a cardiffi egyetemen. – Azok, akik a bennmaradást támogatják, idegesek ugyan, de a kilépéspárti lobbi sokkal agresszívabb, illetve az emberek belső félelmeire és gyűlöletére épít – fogalmazott, hozzátéve: „a közvélemény-kutatások ugyan a brexitet jelzik előre, de ez csak azoknak a véleményét tükrözi, akik még hajlandók válaszolni a kérdésekre”.

Volt, aki Jo Cox meggyilkolását is ennek az agresszív kampánynak a manifesztációjaként értelmezte: Arthur Salisbury londoni diák, aki korábban a kilépést támogatta, ennek hatására változtatta meg véleményét. – A kilépés nagyon meg fogja osztani a tory pártot, és valószínűleg pár év múlva lesz egy újabb referendum. Személy szerint nem rajongok az EU-ért, de semmi kedvem szélsőjobbosok kezébe adni a győzelmet. Ha most kilépünk, Farage és Johnson lesznek a vezetők. Szerintem a „balra való kilépés” többé már nem opció – fejtette ki a Munkáspárt körében jelenleg egyre népszerűbbé váló véleményt.

– Szerintem az utolsó napokban visszatérés figyelhető meg a status quóhoz, ahogy szinte minden ilyen fontosságú kérdésben – vélekedik az utolsó napok történéseiről a politológiát és modern történelmet hallgató egyetemista. Ezt a trendet támasztja alá az is, hogy a június második hetében kijött tíz felmérésből nyolc a kilépést jelezte előre, míg a 15-e óta publikált tíz közvélemény-kutatás közül hat az EU-ban maradást jósolta.

Több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kilépést leginkább a szigetország Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) sínylené meg, büdzséjének negyedét elvesztve. – Az NHS-ben dolgozók között kifejezetten érezhető egyfajta félelem és aggódás – válaszolta lapunk kérdésére Emily Seagrave, aki nővérként dolgozik Manchesterben. – Az emberek félnek a bizonytalanságtól, és senki nem tudja igazán, hogy mit hoz a brexit – tolmácsolta az egészségügy aggodalmait. Ez a fajta bizonytalanság továbbá abban is megfigyelhető, hogy a szavazást megelőző hónapokban milyen hullámzást mutatott a font árfolyama. Vélhetőleg az angol valuta június 13-i mélypontja többekben egyértelművé tette, hogy a nemzetközi piac hogyan reagálna arra, hogyha az Egyesült Királyság esetleg elhagyná az európai közös piacot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »