Felülkerekedett Doja és Chinezu Marosvásárhelyen

Felülkerekedett Doja és Chinezu Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi városvezetés véget vetett Dózsa György „pünkösdi királyságának”: alig két-három hét után visszarománosította a székely parasztvezérről elnevezett utcát, és a házak falaira visszakerült a Gheorghe Doja elnevezés. 

kinizsi_pal_utca_5_b

Amint arról beszámoltunk, április végén a főtér alsó sarkától a város kolozsvári kijáratáig tartó több kilométeres szakaszon a „Strada Dózsa György utca” feliratú új tábla jelent meg. Ezzel az önkormányzat lényegében történelmi igazságot szolgáltatott: több évtized után újból helyesen írta ki az 1514-es parasztháború vezéralakjának a nevét. A román nacionalista szervezetek és a helyi rendőrség tiltakozása nyomán május közepétől a városháza visszatért a magyarellenes Ceauşescu-rezsim nyolcvanas éveitől alkalmazott elnevezéshez. A legújabb táblákon a székely parasztvezér neve ismét románul volt feltüntetve.

A polgármesteri hivatal kompromisszumra törekedett: meghagyta a nemrég kihelyezett táblákat is, de föléjük biggyesztette az újat. Hasonló eljárásban részesült a magyar történelem egyik legismertebb hadvezére, Kinizsi Pál is. A városháza ismét „kínait” csinált belőle. Jelenleg kétféle tábla díszeleg a róla elnevezett utcában: Strada Pavel Chinezu utca és Strada Kinizsi Pál utca felirattal. Mátyás király sem tarthatta meg magyar nevét, Matei Corvin személyében kapott „ikertestvért”. Varga Katalin esetében a táblaszerelők előrelátóak voltak: egyenesen Varga Ecaterinának nevezték el a 19. századi erdélyi bányászmozgalom vezetőjét.

Peti András alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a magyar nevek elrománosításának egyszerűen az utcanév-változatással lehetne véget vetni. „Sajnos a Dózsa György utcát pár évtizede hivatalosan Gheorghe Dojának hívják, így szerepel a lakók személyazonossági okmányaiban és a telekkönyvi kivonatokban. A végleges megoldás az utcanév módosítása lenne” – magyarázta az alpolgármester.

Peti hozzátette, hogy a néhány hétig tartó visszamagyarosításnak nemcsak a román nacionalista körök, hanem bizonyos magyar emberek sem örültek. „Láthattuk, hogy számos magyar megnevezésű táblára egyesek hamis kampányt hirdető feliratot ragasztottak” – nyugtázta az RMDSZ-es alpolgármester. Hozzátette, hogy az új táblák kifüggesztése nem áll le. Eddig a személyiségekről elnevezett utcákban jelentek meg, nemsokára a többi utca és tér is sorra kerül. A Belvedere negyedben, ahol valamennyi utca világvárosok nevét viseli, újabban valós – román és magyar – kétnyelvűségben jelenik meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »