Felülkerekedett Doja és Chinezu Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi városvezetés véget vetett Dózsa György „pünkösdi királyságának”: alig két-három hét után visszarománosította a székely parasztvezérről elnevezett utcát, és a házak falaira visszakerült a Gheorghe Doja elnevezés – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n.

Amint arról beszámoltunk, április végén a főtér alsó sarkától a város kolozsvári kijáratáig tartó több kilométeres szakaszon a „Strada Dózsa György utca” feliratú új tábla jelent meg. Ezzel az önkormányzat lényegében történelmi igazságot szolgáltatott: több évtized után újból helyesen írta ki az 1514-es parasztháború vezéralakjának a nevét. A román nacionalista szervezetek és a helyi rendőrség tiltakozása nyomán május közepétől a városháza visszatért a magyarellenes Ceauşescu-rezsim nyolcvanas éveitől alkalmazott elnevezéshez. A legújabb táblákon a székely parasztvezér neve ismét románul volt feltüntetve.

A polgármesteri hivatal kompromisszumra törekedett: meghagyta a nemrég kihelyezett táblákat is, de föléjük biggyesztette az újat. Hasonló eljárásban részesült a magyar történelem egyik legismertebb hadvezére, Kinizsi Pál is. A városháza ismét „kínait” csinált belőle. Jelenleg kétféle tábla díszeleg a róla elnevezett utcában: Strada Pavel Chinezu utca és Strada Kinizsi Pál utca felirattal. Mátyás király sem tarthatta meg magyar nevét, Matei Corvin személyében kapott „ikertestvért”. Varga Katalin esetében a táblaszerelők előrelátóak voltak: egyenesen Varga Ecaterinának nevezték el a 19. századi erdélyi bányászmozgalom vezetőjét.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »