Felülkerekedett az EU-kilépést pártolók brit tábora

Megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor, így véglegessé vált győzelme. A győzelemhez 16,8 millió szavazatra volt szükség, és a Brexitre leadott voksok száma a péntek reggeli hivatalos adatok szerint átlépte ezt a számot.

Az eredmények alapján a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

A BBC péntek reggeli előrejelzése is arról tanúskodott, hogy a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg a brit EU-tagságról rendezett népszavazást. Hasonló következtetésre jutottak az ITV kereskedelmi televízió szakértői. A BBC számításai szerint a végeredmény 52:48 százalékos megoszlás lesz a Brexit-párt javára.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a csütörtöki népszavazás befejezése után közzétett – hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű – felmérés még a bennmaradást pártolók győzelmét valószínűsítette. A YouGov által napközben elvégzett vizsgálat még azt jósolta, hogy a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott, a kutatás eredménye azonban teljesen megdőlt.

Az első angliai eredmények hatására a korábbi erőteljes emelkedés után meredeken, 6 százalékkal zuhant a font, amelynek egysége péntek hajnalban 1,43 dollárig süllyedt. A brit fizetőeszköz a 2008-as pénzügyi válság óta nem gyengült ilyen rövid idő alatt ekkorát. A font néhány órával korábban, a bennmaradás híveinek győzelmét jelző felmérések hírére 1,50 dollár fölé, idei eddigi csúcsára emelkedett.

A skót miniszterelnök egyenes utalás tett pénteken arra, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét. A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba „az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »