Felújították a párkányi Szent Imre-templomot

Felújították a párkányi Szent Imre-templomot

Több mint 74 ezer euró-ba került a Szent Imre-plébániatemplom tetőszerkezetének javítása. A felújítást a város 1500 euróval támogatta.

„Kisebb beruházást terveztünk. Miután elkezdődött a munka, akkor derült ki, hogy a gerendák nagy része elkorhadt. Nem bírták volna el a cserepeket” – magyarázta Magyar Károly esperes. Ezért szinte az összes gerendát kicserélték.

„Voltak közöttük olyanok, amelyekben háborús lövedékeket is találtunk. Az egyik mellékhajó gerendáján 1878-as vésés volt. Ezt a gerendát megtartottuk” – tette hozzá.

A tető korábbi pléhborítását gyakran megrongálta a szél, amit nagyon nehéz volt javítani. Ezért döntöttek a cserépborítás mellett. A munkát augusztusban kezdték, és decemberre lett kész. A felújítást a hívek adományaiból és a püspökség támogatásából fedezték. A 74 500 eurós beruházást a város 1500 euróval támogatta.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén szóba került, hogy a templom bejáratához kerüljön egy Szent Imre-szobor is. A képviselők egy része azt javasolta, a szobor legyen része a Szent Imre tér, illetve a városközpont felújításával kapcsolatos projektdokumentációnak, mások úgy tartották célszerűnek, hogy a szoborról készüljön külön projektdokumentáció, mivel közadakozásból készülne. Voltak, akik úgy vélték, nincs szükség újabb szoborra, mert a város a meglevő műemlékeit – például a kálvária szoborcsoportot – sem tudja karban tartani. Néhányan azt hangsúlyozták, ez utóbbi nem a város, hanem az egyház feladata lenne. Nem született döntés az ügyben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »