Felújították a Pannonhalmi Főapátság plébániaépületét

Felújították a Pannonhalmi Főapátság plébániaépületét

A magyar falu program célja, hogy a falvakban a városokhoz hasonló életminőségben élhessenek az emberek, ezért a kormány minden olyan szervezetet támogat, melyek összefogása révén ez a cél elérhető – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos október 22-én, csütörtökön Pannonhalmán.

Gyopáros Alpár közölte: a magyar falu program kezdete, 2019 óta 100 milliárd forintot ítéltek oda a településeknek, ebből 12 milliárd forintot az egyházaknak.

Mint mondta, a fejlesztések nyomán tetten érhető a kistelepülések lélekszámának növekedése országszerte.

Az egyházi fejlesztéseket célzó politikai támadások ellenére a kormány elkötelezett a program megvalósítása mellett, hiszen a történelmi egyházak évezredek óta szerves részei a falvak közösségeinek – hangsúlyozta.

A kormány a program megvalósulása érdekében támogatja többek között a civil szervezeteket, az egyházakat, az önkormányzatokat és a családokat – húzta alá.

Hírdetés

Gyopáros Alpár beszélt arról is, hogy az egyházakat az utóbbi évtizedekben sújtja a paphiány, hiszen míg mintegy száz, százötven évvel ezelőtt minden falunak saját papja volt, mára öt-hat falu tartozik egy plébánoshoz.

Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a térségben a „Magyar falu programnak” és a vele párhuzamosan futó „Modern városok programnak” köszönhetően számos fejlesztés megvalósul, és ezzel párhuzamosan fokozatosan nő a települések, köztük Pannonhalma lakossága.

A pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébánia épületében kiépítették a központi fűtésrendszert, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a vizesblokkot.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »