Felújították a komáromi erőd Vág menti szárnyának tetőszerkezetét

Felújították a komáromi erőd Vág menti szárnyának tetőszerkezetét

Komárom városa folytatja az erőd felújítását, melyet 2003-ban vásárolt meg a Védelmi Minisztériumtól. A nemzeti kulturális műemlék megóvása, felújítása és bemutatása a város prioritásai közé tartozik. Az erődben a Ferdinánd és a Lipót kapu, valamint a puskaporraktár renoválása mellett a legfontosabb, megvalósult projekt a kaszárnya felújítása.

A projekt költségvetése csaknem kétmillió eurót tett ki, és a régiók kulturális lehetőségeinek kiaknázását elősegítő program keretében valósult meg, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával.

„Ennek a projektnek a keretében anyagi okok miatt nem sikerült teljes egészében felújítani a kaszárnya csaknem 600 méter hosszú tetőszerkezetét” – tájékoztatott Ľudovít Gráfel, a projekt szakmai felelőse.

Hírdetés

2017-ben a kaszárnya épületének kezelője, a Városi Művelődési Központ sikeresen pályázott a kulturális minisztériumnál egy újabb támogatásért. A tetőszerkezet felújításának második szakaszát a tárca 550 000 euróval támogatta.

A renoválás második szakaszát két részre osztották. Tavaly a Vág menti szárnyat újították fel, melynek keretében kerámia cserepekkel helyettesítették az eternit tetőburkolatot, valamint kicserélték a megrongálódott fagerendákat is. Az épület látogathatósága végett a padlástérben egy fából készült gyaloghidat létesítettek. Renoválták továbbá a kéményeket és a falazott részeket is. Gráfel elmondása szerint az omladozófélben lévő tetőszerkezetre már nagyon ráfért a felújítás. A munkálatokat sikerült 2018 végéig befejezni, az eredeti terv szerint 2019 végéig tartottak volna. Hátra van még a Duna menti szárny renoválása, erre a kezelő újabb támogatásért fog pályázni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »