Felújított Petõfi-emléktábla elõtt ünnepelnek Kolozsváron március 15-én

Felújított Petõfi-emléktábla elõtt ünnepelnek Kolozsváron március 15-én

Kolozsvár önkormányzata március 15-re felújítja az egykori Biasini-szállón található Petőfi-emléktáblát – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, ahol egyben az RMDSZ kolozsvári és Kolozs megyei ünnepi rendezvényeit is ismertették.

Kolozsváron március 11-15. között lesznek ünnepi rendezvények. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány március 11-én általános iskolásoknak szervez népdalversenyt, március 12-én pedig 5. és 6. osztályosoknak tartanak önálló meseíró versenyt, míg március 13-án a Szabadságharc, ahogy én utódként látom rajzverseny díjazása lesz. Március 14-én 10 órától a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata szervez tudománynépszerűsítő minikonferenciát, 18 órától pedig középiskolásoknak lesz szavalóverseny a Heltaiban. Ezzel egy időben a Sapientia dísztermében levetítik a Magyarok Romániában V. részét. Szintén március 14-én 19 órától a kolozsvári ifjúsági szervezetek tartanak kokárdakészítést az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet irodájában.

Március 15-én az évek alatt már megszokott rendben alakulnak a programok. Reggel fél 10-től van történelmi játszóház az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban. A felnőtteknek (persze nem csak) 10 órakor kezdődik a gyülekező a Protestán Teológiai Intézet előtt, ahonnan 11:15-kor indul a felvonulás. A Szent Mihály templom restaurálása miatt idén az ökumenikus istentisztelet a Szentháromság (piarista) templomban lesz, így részben a felvonulás útvonala is módosul. A Bocskai/Avram Iancu térről a Deák Ferenc/Eroilor utcán keresztül halad a tömeg a Fő térre, ahonnan egyből az Egyetem/Universității felé veszik az irányt. Közben megkoszorúzzák Bem József emléktábláját a Pataki–Teleki-házon (Fő tér 34. szám).

Hírdetés

Az piarista templomtól az ünnepi felvonulás 12:45-kor kezdődik a Biasini-szállóhoz, ahol megtartják a szokásos ünnepi beszédekkel és művészi pillanatokkal tarkított megemlékezést, majd koszorúzhat mindenki. Viszont koszúrmegváltás címen (magánszemélyeknek és szervezeteknek egyaránt) adománygyűjtés lesz Providenţa-Gondviselés-Fürsorge Egyesület számára, amely fogyatékkal élő felnőtteknek szervez nappali foglalkozásokat a Vár/Fortăreţei utcában. Az ünnepségén Mile Lajos főkonzul már jelezte jelenlétét, Orbán Viktor üzenetét fogja felolvasni. Tovább felszólal Oláh Emese alpolgármester, illetve Csoma Botond RMDSZ-es képviselő is. Egyelőre román részről még senki nem erősítette meg a jelenlétét, de Kolozs megye prefektusát várják az ünnepségre.

Még szintén március 15-én 17 órától a KMDT a Mátyás király szülőháza előtti térre hív egy megemlékezésre, míg a kolozsvári ifjúság másik része a Blériot-ban tart Ady-szövegekre épülő, versszínházi estet. A megemlékezést a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus kulturális ünnepi műsora zárja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Megérett az idő a felújításra (fotó: wikipedia)Megérett az idő a felújításra (fotó: wikipedia)

Oláh Emese azt is elmondta, hogy az eredetileg 1897 márciusában kihelyezett emléktábla felújítása már elkezdődött Kolozsi Tibor felügyeletével. A vistai kőből készült táblát megfelelő anyagokkal, a helyén (tehát nem veszik le és viszik el) tisztítják meg, illetve erősítik meg újra rajta a feliratot. Kolozsi Tibor felügyelte például a főtéri Mátyás király szoborcsoport helyreállítását is. A kolozsvári magyarság az 1940-es évek óta ünnepli március 15-ét a Biasini-szálló előtt, az önkormányzat pedig úgy gondolta, megérett az idő, hogy szebbé tegyék a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847-es kolozsvári tartózkodásának emlékére állított tábláz. A kolozsvári részletes program elérhető az Időgépen.

Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szerint a megye több mint 40 településen szerveznek március 15-i megemlékezést a helyi civil szervezetekkel, egyházközségekkel, illetve néptánc-csoportokkal közösen. Több helyen a március 17-i istentisztelettel, illetve misével kötik össze a megemlékezést, de március 15-én is több helyen lesznek ünnepségek. Bánffyhunyadon például ünnepi bált is szerveznek, de a megye minden városában lesz megemlékezés. Az ünnepségek pontos rendjéről a Kolozs megyei RMDSZ honlapján találni részletes tájékoztatást. (tudósítónktól)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »