Felújítják végre a pozsonyi főpályaudvart?

Felújítják végre a pozsonyi főpályaudvart?

Immár két évtizede ígérgetik a pozsonyi főpályaudvar átépítését, ugyanakkor még mindig nem került sor sem a fogadóépület, sem annak környékények alapvető rekonstrukciójára.

A Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) vezetése változtatni szeretne a pozsonyi vasútállomás negatív megítélésén, és a közeljövőben a főpályaudvar teljes rekonstrukcióját ígéri.

A pozsonyi főpályaudvar fogadóépülete a környékbeli államok hasonló vasútállomásaihoz képest igencsak siralmas állapotban van, főként ami az utasok kényelmének biztosítását illeti – írja témával kapcsolatban az Index Sme.

A napilap felidézi, hogy

Az Index Sme szerint mindez elsősorban a befektető és a városvezetés közötti huzavonának köszönhető. 2001-ben a pozsonyi városvezetés, a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) és az Igor Ballo által képviselt Transprojekt cég között kötött megegyezést követően építészeti versenyt hirdettek meg, amely a pozsonyi főpályaudvar és környéke jelentős átépítését célozta meg.

A pályázat győztese a Markrop stúdió lett, amelyhez társult a londoni Chapmann Taylor stúdió is. A projekt a főállomás teljes rekonstrukciójával számolt, illetve egy bevásárlóközpont, hotel, wellness központ és tovább más közösségi helyiség létrehozásával is.

Hírdetés

Ugyanakkor mindez csak papíron maradt. A fejlesztő bevallotta, hogy nem rendelkezett elegendő anyagi forrással a projekt fedezésére. Majd később úgy nyilatkozott, hogy a városvezetéssel nem találta meg a közös hangot. A pozsonyi főpolgármesterek számára ugyanis a Transprojekt tulaldonosa, Igor Ballo megbízhatatlanná vált.

Milan Ftáčnik egykori pozsonyi főpolgármester szerint az említett vállalkozóval kapcsolatban nem találtak elég pozitív referenciát. Tény, hogy cége állt a Hodža tér aluljárójának átépítése- és az Astoria Palace projekt mögött, minden más projektjei azonban inkább negatív hírnevet hoztak a vállalkozónak – nyilatkozta akkoriban Ftáčnik.

Habár a tavalyi jégkorong-világbajnokság előtt a vasúttársaság befektetett a főpályaudvar kül- és beltérének javításába, ugyanakkor csak kisebb kozmetikázásról volt szó. A Szlovák Vasutak jelenleg úgy nyilatkozott, hogy szeretné újraindítani az említett folyamatot.

– nyilatkozta Ria Feik Achbergerová, a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) szóvivője.  

A vasúttársaság alapvetően a projektek pénzügyi szükségleteit és az átépítés időbeli megvalósulását fogja leginkább figyelembe venni. A szlovák vasutak vezetősége úgy nyilatkozott, lépéseket tesznek az utasok, ahogy a főpályaudvar épületében dolgozók és bérlők kényelmének javítása érdekében.

Az előkészületeket ugyanakkor befolyásolhatja az infrastrukturális megoldások kérdése is. E tekintetben egy olyan csoport is létrejött, amelynek feladata a vasúti csomópont kérdésének megoldása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »